Prima pagină » International » Vești bune pentru turiști! Cel mai romantic traseu din Cinque Terre se redeschide după 12 ani
Vești bune pentru turiști! Cel mai romantic traseu din Cinque Terre se redeschide după 12 ani

Vești bune pentru turiști! Cel mai romantic traseu din Cinque Terre se redeschide după 12 ani

23 iul. 2024, 17:40,
BZI.ro, în International

Cel mai romantic traseu din Cinque Terre, închis timp de 12 ani, va fi redeschis pentru vizitatori datorită noilor măsuri de siguranță, informează BBC News, citat de News.ro. Via dell’Amore (Calea Iubirii), un traseu de drumeție emblematic din Cinque Terre, se va redeschide pe 27 iulie, la 12 ani după o alunecare de teren în septembrie 2012, care a rănit patru turiști australieni și a evidențiat necesitatea renovării și măsurilor de siguranță.

Traseul de 800 de metri, sculptat în stânci abrupte, oferă priveliști spectaculoase asupra Mării Ligurice și are o istorie de 104 ani.

Înainte de închiderea din 2012, acest traseu era unul dintre cele mai populare din rețeaua de 130 km de trasee care traversează cele cinci sate pitorești ce formează Cinque Terre, legând Riomaggiore și Manarola.

A fost închis în 2012, în urma unei alunecări de teren

Astăzi, 23 iulie, Riomaggiore și Manarola, sate verticale construite pe stânci impresionante cu case colorate suprapuse, atrag milioane de turiști. Inițial, aceste sate erau așezări simple de agricultori care navigau pe mare, nu pescari, așa cum se crede. Erau conectate doar printr-un traseu străvechi peste un vârf abrupt, care făcea comunicarea dificilă, locuitorii vorbind dialecte diferite.

În timpul construcției căii ferate între Genova și La Spezia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au fost săpate porțiuni dintr-o potecă de piatră pentru muncitori și măgari care transportau materiale și explozibili.

Fabrizia Pecunia, primarul din Riomaggiore, explică: „Au văzut această bucată de drum pe partea Riomaggiore și o altă porțiune pe partea Manarola și și-au spus: ‘De ce să nu creăm o legătură?’ Construcția noului traseu pietonal a început în 1920 și s-a încheiat aproximativ 11 ani mai târziu. Bunicul meu, Brizio Bonanini, a fost unul dintre cei care l-au construit și sunt foarte mândră de el”.

Cu priveliști uimitoare ale mării la apus și un peisaj stâncos dramatic, acest traseu plat și ușor de parcurs a devenit un loc popular pentru întâlniri. Numele romantic „Via dell’Amore” a fost dat după ce cineva a scris aceste cuvinte pe peretele stâncos. În anii 1970, autoritățile locale au instalat bănci dedicate figurilor mitologice ale pasiunii, precum Cupidon și Eros.

Ministrul Turismului, Daniela Santanchè, care va inaugura traseul la sfârșitul lunii, explică de ce redeschiderea a durat atât de mult: „Ați văzut Liguria? Este o regiune îngustă și abruptă. A trebuit să exploatăm întregul munte și să ne asigurăm că totul este complet sigur”.

Lucrările au costat 22 de milioane de euro

Costurile totale au fost de 22 de milioane de euro. Primarul a explicat că a fost nevoie de strângerea de fonduri, acordul asupra unui plan, parcurgerea birocrației și construirea unui sistem de hamuri, plase și ancore pentru a preveni căderile de pietre, menținând în același timp frumusețea naturală a traseului. „Acum, dacă mergeți pe acest traseu, vă veți îndrăgosti de el. Nu este întâmplător că se numește Calea Iubirii”, a spus Santanchè.

Vizitatorii vor putea parcurge din nou traseul începând cu 27 iulie, rezervându-și biletul online sau la casele de bilete ale parcului. Capacitatea maximă va fi de 400 de persoane pe oră pentru a evita supraaglomerarea. Parcul, unul dintre cele mai mici și dens populate din Italia, speră să monitorizeze numărul de vizitatori și să informeze turiștii despre gradul de aglomerare.

Cinque Terre, compus din Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore, face parte din Parcul Național Cinque Terre, inclus în lista UNESCO. Cele cinci sate sunt legate prin 48 de trasee de intensitate variabilă. Cel mai convenabil mod de a explora zona este cu trenurile Cinque Terre Express, care circulă la fiecare 20 de minute și trec prin toate cele cinci sate. Satele pot fi vizitate și cu feribotul, iar patru dintre traseele parcului sunt acum accesibile persoanelor cu dizabilități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
23 iulie 2024
23 iulie 2024