Prima pagină » National » Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR a scăzut din nou
Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR a scăzut din nou

Vești bune pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR a scăzut din nou

07 iul. 2020, 14:47,
Cristian ZAVASTIN în National

Vești bune pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate – este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață) la trei luni a scăzut astăzi la 2,15%, a anunțat Banca Naţională a României (BNR). În funcție de Indicele ROBOR la trei luni sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Marți, 7 iulie 2020, indicele ROBOR la trei luni a scăzut de la 2,19% la 2,15%, arată datele publicate de Banca Naţională a României.

Și Indicele ROBOR la șase luni a scăzut astăzi de la 2,24% la 2,23%.

Ratele celor care au dobânzi în lei au scăzut în ultima perioadă, dar cei care au împrumutul în euro au plătit mai mult din cauza creşterilor. Vă amintim că ROBOR la trei luni se calculează doar pentru creditele contractate înainte de mai 2019.

După această dată, ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă sunt calculate în funcţie de IRCC.

Vești bune pentru românii cu credite în lei: IRCC, mai scump decât ROBOR

Nivelul IRCC (indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei) a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Altfel, BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută pe an începând cu data de 2 iunie.

Instituția comentează că economia globală și perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major și de incertitudinile fără precedent generate de pandemia de coronavirus, împreună cu măsurile restrictive aplicate de autorități în scopul limitării extinderii ei.

BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută la 2 la sută începând cu data de 23 martie, în contextul adoptării unui pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești. Măsura a dus la scăderea indicelui ROBOR la 3 luni de la un maxim de 3,24%, atins pe 20 martie.

Evoluția ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Băncile acordă începând cu luna mai 2019 credite de retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă, respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

Creditele retail în lei cu dobândă variabilă contractate până în primăvara lui 2019 au rămas legate de ROBOR. În ciuda faptului că piaţa de retail lucrează cu doi indicatori diferiţi, din motive de protecţie a consumatorului, evoluţia pieţei interbancare dovedeşte că între cei doi indici este doar un decalaj de timp, de circa 4-5 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`