Odată cu ieșirea din pandemie, românii se pot bucura de o factură mai mică la gazele naturale. Conform declarației lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri asigură populația României că prețul gazelor ar putea scădea din iarna anului 2020.
„Aşa cum am promis, la 1 iulie, piaţa de gaze naturale s-a liberalizat. În plus faţă de această liberalizare am schimbat obligaţia de vânzare centralizată pe piaţa cu gaze cu un gas program release. Practic, prin acest program, am legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Exact cum am şi preconizat, oferta de gaze pe piaţa românească este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor naturale, ajungând un pic sub preţul Bursei de la Viena. Asta înseamnă că piaţa românească devine piaţă funcţională şi de aceea fluxul de gaze este şi de ieşire din România, nu numai de intrare în România.
Vestea bună va fi şi pentru consumatorul casnic şi pentru consumatorul industrial, este că preţul gazului natural în România va fi mai scăzut. Acum, nu putem compara preţul din octombrie, noiembrie, decembrie cu preţul de acum. Dar cu certitudine preţul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât preţul din iarna 2019. Asta cu certitudine, pentru că preţul gazului a scăzut şi scăzând avem o referinţă mai joasă”, a comunicat marţi, 15 septembrie 2020, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la Digi 24.
Vești bune pentru români! Virgil Popescu anunță că prețul gazelor naturale scade din iarna anului 2020
În momentul în care ministrul a fost întrebat dacă cererea poate fi acoperită cu producția din momentul de față, acesta a răspuns afirmativ.
„Producţia Romgaz a crescut în ultima perioadă cu 10%, acolo practic a fost o întârire a echipei manageriale şi s-au redeschis sonde, iar Romgaz a reuşit să îşi crească producţia cam cu 10%. Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaz pe piaţa românească mai mare şi implicit toată lumea ar avea de câştigat şi implicit scade şi preţul la gaz. Şi industria românească devine mult mai competititvă”, a spus ministrul Virgil Popescu.
El a mai adăugat că prioritatea numărul 1 a rămas exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
„Trebuiau îndeplinite mai multe condiţii ca aceasta să se întâmple. Abrogarea Ordonanţei 114 a fost făcută, renunţarea la obligaţia de vânzare a 50% din producţie pe piaţa cetralizată a fost realizată şi înlocuită cu acest gas program release, care aduce beneficii prin scăderea preţului gazului. Mai rămâne de modificat Legea Offshore, care nu se poate face decât în Parlament. Nu ne putem asuma ca Guvern să modificăm Legea Offshore şi să fie modificată în Parlament, mai ales că suntem într-un proces electoral şi cred că nu este un moment prielnic”, a afirmat ministrul, care a subliniat că partidul nu are o majoritate în Parlament.
Virgil Popescu a adus în discuție platforma pentru obținerea granturilor operațională de marți
Ministrul a atins și subiectul platformei realizate pentru obţinerea granturilor în valoare de 1 miliard de euro, operaţională de marţi, unde până acum sunt 1.000 potenţiali doritori în prima etapă.
„De la ora 10 aplicaţia a fost lansată pe site, până la ora 11 au fost o mie de conturi în aplicaţie. Practic, începând de astăzi, cei care dorescsă beneficieze de cele trei scheme de finanţare se pot înrola într-o primă etapă, urmând ca săptămâna viitoare să îşi poată efectiv încărca documentele ca să poată să semneze contractele pentru a beneficia şi de finanţare”, a completat el.