Prima pagină » Actualitate » Vești bune pentru milioane de români, facturile la energie s-ar reduce cu 40%

Vești bune pentru milioane de români, facturile la energie s-ar reduce cu 40%

22 nov. 2024, 12:38,
Redacția BZI în Actualitate

Sunt vești bune pentru milioane de români, facturile la energie s-ar reduce chiar și cu 40%, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Desigur, nu se știe dacă acest lucru chiar se va întâmpla în contextul în care românii sunt obișnuiți să fie mințiți în campaniile electorale.

În urmă cu ceva timp același ministru susținea că nu are un glob de cristal să vadă ce se întâmplă după data de 31 martie 2025 când plafonarea energiei va fi eliminată. În acest context, specialiștii din domeniul energetic trăgeau un semnal de alarmă referitor la faptul că vor fi români care vor avea facturi duble.

Vești bune pentru milioane de români, facturile la energie s-ar reduce cu 40%

Re-liberalizarea pieței de energie ar putea aduce economii semnificative pentru românii care consumă peste 300 de kilowați-oră pe lună, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja. În cadrul unei conferințe de specialitate, acesta a subliniat că facturile acestor consumatori ar putea scădea cu procente între 20% și 40%, în funcție de ofertele existente pe piață. Burduja a explicat că, în prezent, prețurile pentru această categorie de consumatori se situează în jurul valorii de 1,3 lei pe kilowatt-oră, dar că liberalizarea ar putea aduce tarife mai mici, în intervalul 0,9-1 leu pe kilowatt-oră, conform datelor disponibile pe platforma Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ministrul a ținut să asigure că persoanele vulnerabile vor beneficia de sprijin guvernamental indiferent de formațiunea politică aflată la putere. El a argumentat că un model de subvenționare bazat pe veniturile gospodăriilor este mai echitabil decât unul bazat pe consumul de energie. Burduja a subliniat că este esențial ca nicio persoană să nu fie lăsată în urmă și că acest angajament este o responsabilitate asumată de orice guvern din Uniunea Europeană. Totodată, ministrul a menționat că o astfel de abordare ar putea fi implementată de la 1 aprilie, subliniind importanța unei susțineri coerente și bine direcționate pentru cei care riscă să ajungă sub pragul sărăciei din cauza costurilor energetice.

Liberalizarea energiei a fost un dezastru pentru români

Ceea ce ministrul Sebastian Burduja uită să ne spună este că liberalizarea energiei a fost pur și simplu un dezastru pentru români, consumatorii casnici. Sunt statistici care arată că facturile utilizatorilor casnici s-au dublat imediat după liberalizare.

Creșterea semnificativă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale este considerată de unii experți din domeniul energetic ca fiind nejustificată. Potrivit unor analize realizate de organizații non-guvernamentale, tarifele pentru energia electrică au crescut cu peste 65% comparativ cu luna decembrie 2020 (raport din 2021), iar prețurile gazelor naturale au înregistrat o creștere de peste 100% în aceeași perioadă.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și premierul României, Florin Cîțu, ambii membri ai PNL, au atribuit aceste scumpiri, la acea dată, impactului generat de costurile cu certificatele de emisii de CO2. Aceste certificate, impuse de legislația Uniunii Europene pentru statele care utilizează centrale pe bază de cărbune, funcționează ca o formă indirectă de taxare, penalizând țările care nu investesc suficient în surse de energie regenerabilă.

Diferența dintre creșterea de 10,7% estimată de Energie Inteligentă, care ar fi justificată prin costurile suplimentare pentru certificatele CO2 și importurile de energie, și majorarea de 65% aplicată de furnizori este văzută ca fiind artificială. Această diferență, potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Energie Inteligentă, reflectă o încercare a furnizorilor de a obține profituri mai mari, fără a respecta limitele justificabile economic. Conform acestuia, o creștere realistă ar fi trebuit să includă doar 4,5% din cauza certificatelor CO2 și 6,2% pe fondul importurilor de energie, ajungând astfel la un maxim de 10,7%. Așadar, re-liberalizarea energiei ar aduce, în teorie, vești bune pentru milioane de români,  pentru că facturile la energie s-ar reduce cu 40%. În practică precedenta liberalizare a fost un haos și cel mai probabil situația va continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024