Vești bune pentru ieșenii care sunt crescători de vaci de lapte. Autoritățile au decis să înființeze Consiliul Laptelui pentru a afla, direct de la fermieri, problemele cu care se confruntă. Însă, de cealaltă parte, crescătorii nu se arată încântați, aceștia fiind convinși că autoritățile nu vor face nimic ca să le rezolve problemele.
Se înființează Consiliul Laptelui pentru crescătorii de vaci
În perioada următoare, va fi semnat ordinul prin care se înființează Consiliul Laptelui, acel grup de fermieri care vor prezenta ministrului Agriculturii problemele crescătorilor de animale. Anunțul a ajuns și la Iași, unde a creat vâlvă printre crescătorii locali. Cei mai revoltați sunt ieșenii care produc puțin și merg cu laptele în piețe. La fel se întâmplă și în cazul moșului Lazăr care se plânge că, deși are probleme, nimeni nu-l aude: „Ce Consiliu al laptelui visează ei? În primul rând, cea mai mare problemă este prețul laptelui. Păi, dacă eu vând laptele cu câțiva lei și nu-mi ajung nici măcar de ajuns de la piață până acasă, cum mă pot ei ajuta? Acest Consiliu al Laptelui va fi făcut, poate, doar în ajutorul fermelor mari, acolo unde sunt sute de vaci, nu cum e la noi, cu zece vaci acolo. Și chiar dacă ne vor afla problemele, nu o să rezolve nimic”, a declarat Vasile Lazăr, fermier din Iași.
Consiliul Laptelui va fi reprezentat de către vicepreședinți și președinți ai formelor asociative, care sunt la curent cu problemele care îi afectează pe fermieri. De asemenea, întâlnirile cu membrii din Consiliul Laptelui vor avea loc la distanță de două săptămâni, iar în cadrul discuțiilor se vor dezbate, inclusiv, modificările la Planul Național Strategic (PNS). Mai mult, fermierii sau crescătorii de animale, care vor face parte din Consiliul Laptelui, vor putea să propună modificări legislative, dar și schimbări din domeniul zootehniei.
Principalele probleme cu care se confruntă crescătorii de bovine în acest an sunt lipsa mâncării, terenurile fiind uscate din cauza arșiței și a secetei, dar și lipsa sprijinului din partea statului. Autoritățile transmit că, din cauza scăderii efectivului de vaci, România a propus un plan pentru achiziția de junci cu fonduri europene, cu 70% din bugetul european și 30% din bugetul național. Acest program vizează producția internă de junci de lapte și carne, astfel încât să fie păstrate în țară și să se crească efectivele.
Vești bune pentru ieșenii care sunt crescători de vaci de lapte. Autoritățile au decis să înființeze Consiliul Laptelui, pentru a afla, direct de la fermieri, problemele pe care le confruntă. Însă, de cealaltă parte, crescătorii ieșeni nu se arată încântați, aceștia fiind convinși că autoritățile nu vor face nimic ca să le rezolve problemele.
Prețul este mic deoarece laptele vostru este scârbos, are gust și miros de balega fiindcă vă este lene să spălați aparatele înainte de muls dar și ugerele vacilor. Vă plângeți degeaba, problema fiind la voi nu la stat.