Fermierii din Iași vor primi câteva sute de mii de euro în plus, în acest an, bani acordați de AFIR. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care susține faptul că a suplimentat bugetul pentru submăsura 4.1.1. – Investiții în exploatații agricole. Astfel, fermierii care aveau proiecte eligibile, dar fără finanțare, vor primi banii promiși
Proiectele au fost depuse la AFIR în urmă cu 2 ani, interesul pentru aceste finanțări fiind ridicat din partea ieșenilor. Astfel, fondurile au fost epuizate înainte de termen în măsura 4.1.1. – Investiții în exploatații agricole, iar mulți dintre ieșenii care au depus proiecte eligibile nu mai primeau banii, pentru că nu mai erau fonduri disponibile. Acum, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis că vor primi banii și acești fermieri care vor putea să implementeze proiectele din acest an. Fermierii din Iași ar trebui să primească în jur de 300.000 de euro pentru proiectele destinate modernizării fermelor.
Fermierii din Iași primesc mai mulți bani de la AFIR
Tot în această perioadă, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat ultima prelungire a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice, produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, termenul-limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 30 aprilie 2025.
Măsura a fost deschisă în decembrie 2024. Ieșenii care vor să investească în parcuri fotovoltaice sau eoliene pot depune cererile de finanțare la AFIR. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile. Astfel, pentru capacități mai mici de un 1MW inclusiv, pentru sursă solară, pot accesa 90 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 2 milioane de euro. Pentru capacități mai mari de 1MW inclusiv, pentru sursă solară, se acordă 40 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 18 milioane de euro.
Fermierii din Iași au acces la sursele de apă gratis, dacă depun documentele la ANIF
Fermierii din Iași au încheiat primele contracte de irigații cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Astfel, până în prezent, ANIF Iași are încheiate contracte pentru furnizarea apei pentru irigații cu FOUAI/OUAI-uri, persoane juridice și fizice, suprafața contractată fiind de 30.624 hectare. Pentru ca aceștia să poată beneficia gratis de irigații, este necesar să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federația Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI). Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF.
În județul Iași, sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării. De asemenea, fermierii din Iași vor primi câteva sute de mii de euro în plus, în acest an, bani de la AFIR.