Anul acesta, producătorii vor avea la dispoziție câteva luni pentru a se înscrie în program, iar suma pe care o vor primi este de aproape 3.000 de euro la hectar. Această măsură are scopul de a repara declinul din ultimii ani, perioadă în care România a înregistrat o scădere de aproape 20 la sută la producția de usturoi, de la 67.000 de tone în 2010 la 55.000 de tone în 2017. Importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern, astfel că programul de minimis la usturoi reprezintă un ajutor important pentru revitalizarea pieței interne. Anul trecut s-au înscris în program 9 producători din județ.
Condiții obligatorii pentru înscriere
Cei care vor să obțină acest ajutor trebuie să respecte mai multe condiții: trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi pe aproximativ 3.000 de metri pătrați, să valorifice o cantitate de minimum 3.000 de kilograme la hectar dovedită cu acte justificative. De asemenea, producătorii care vor să obțină banii de la stat trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi. O noutate a programului din acest an este că producătorii trebuie să aibă Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-20 noiembrie.