Prima pagină » Actualitate » Vești bune pentru acești români! Vor primi mai mulți bani de la stat
Vești bune pentru acești români! Vor primi mai mulți bani de la stat

Vești bune pentru acești români! Vor primi mai mulți bani de la stat

03 mai 2024, 12:16,
BZI.ro, în Actualitate

Printr-un proiect de lege se oferă mai multe drepturi persoanelor cu handicap. Proiectul a fost depus la Senat și aceste persoane vor primi mai mulți bani de la stat.

Vor primi mai mulți bani de la stat

Persoanele cu handicap vor primi mai multe drepturi. Un proiect de lege a fost depus de mai mulți parlamentari PSD, potrivit căruia cei cu handicap trebuie să beneficieze de toate documentele pentru transport gratuit, așa cum sunt prevăzute de lege la ora actuală, fără să trebuiască să parcurgă distanțe lungi până la sediile Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene (DGASPC), pentru ridicarea acestora.

Conform inițiatorilor acestui proiect de lege, scopul este ca, prin modificarea legislației în vigoare, să se creeze posibilitatea ca în baza unor convenții/acorduri/protocoale încheiate între DGASPC/Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene și autoritățile publice locale/Primării, persoanele cu handicap să poată ridica documentele gratuite de călătorie din localitatea de domiciliu, fără să mai fie nevoie astfel de deplasările de zeci de kilometri în județ.

„1. La articolul 23, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Legitimaţia pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă este valabilă pe întregul teritoriu al ţării, fiind recunoscută de toate regiile de transport local, şi este eliberată de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de autorităţile administraţiei publice locale în baza unor convenţii încheiate cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene în acest sens, costurile fiind suportate din bugetele judeţelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

  1. La articolul 24, după alineatul (6¹) se introduce alineatul (6²), cu următorul cuprins:

(62) Eliberarea biletelor de călătorie prevăzute la (61) se face de către direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de autorităţile administraţiei publice locale în baza unor convenţii încheiate cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, în acest sens.

Art. II în termen de maximum 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotărâre modificarea şi completarea normelor metodologice de acordare a drepturilor prevăzute de prezenta Lege”, se arată în propunerea legislativă a social-democraţilor.

Proiectul, depus la Senat

PSD susține că dacă există un segment de populație care are nevoie de suport și ajutor pe acest segment, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora se află printre primele locuri.

Persoanele cu handicap sunt greu deplasabile sau poate chiar imposibil de deplasat în anumite cazuri, lucru care afectează semnificativ întreaga familie, ținând cont de dificultățile întâmpinate în mobilitate și acces. Acesta este motivul pentru care se consideră necesar ca aceste persoane dezavantajate să poată beneficia de suport, prin acordarea acestor tipuri de facilități.

„A avea o persoană cu handicap sever în familie, care necesită îngrijire permanentă, duce la epuizarea şi izolarea însoţitorilor / familiei, care nu mai fac faţă dificultăţilor întâmpinate. Este cunoscut faptul că din cauza suprasolicitării fizice şi psihice, profund resimţite de către persoanele care îngrijesc continuu persoane cu dizabilităţi, acestea au nevoie de momente de repaus.

De-a lungul anilor, din cauza lipsei de servicii alternative şi complementare a acumulării oboselii, părinţii copiilor cu dizabilităţi se rup de viaţa lor anterioară, renunţând chiar şi la cele mai simple bucurii ale vieţii în afara îngrijirii propriului copil. Drept pentru care, considerăm că orice suport care să le uşureze viaţa este binevenit”, mai arată reprezentanții PSD, în expunerea de motive a propunerii legislative prin care persoanele cu handicap vor primi mai mulți bani de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *