Prima pagină » Economic Local » Vești bune pentru acești producători din Iași! Se dau banii și în 2020 pentru aceste culturi
Vești bune pentru acești producători din Iași! Se dau banii și în 2020 pentru aceste culturi

Vești bune pentru acești producători din Iași! Se dau banii și în 2020 pentru aceste culturi

12 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Programul pentru subvenția la usturoi va fi demarat la începutul lunii martie. Producătorii din județ pot depune cererile la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași până pe data de 15 mai. Fermierii din Iași care vor să depună actele trebuie să se asigure că nu au încasat ajutoare de minimis care să totalizeze 15.000 de euro pe ultimii trei ani. Această verificare se face împreună cu specialiștii din cadrul DAJ Iași, iar în urma acestui control se stabilesc sumele potențial disponibile rămase, rezultate după însumarea ajutoarelor de minimis primite pe durata a 3 exerciții financiare. Acestea reprezintă ajutoarele acordate în cele două exerciții financiare precedente și în exercițiul financiar de anul acesta, suma totală acordată fiind de 15.000 de euro.

Condiții pentru acordarea sprijinului

Pentru a putea beneficia anul acesta de sprijinul de 3.000 de euro la hectar, cultivatorii de usturoi trebuie să îndeplinească mi multe condiții. Astfel, fermierii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătrați, să aibă o producție de minim 3 kilograme usturoi/10 mp dat și să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere. De asemenea, producătorii trebuie să facă dovada producției realizate prin documente justificative. Valorificarea producției se va face în perioada 1 iulie- 20 noiembrie 2020.

Registrul cu tratamentele fitosanitare, obligatoriu

O noutate în cadrul ajutorului de minimis la usturoi, ca și la cel pentru tomate, este că fermierii sunt obligați să țină un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar și să depună odată cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate cu usturoi. Anul trecut au primit banii în cadrul programului 9 producători din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *