În cea de-a treia fază a studiilor clinice, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca produce răspuns imun atât la adulții tineri, cât și la cei în vârstă. Potrivit unui oficial englez, vaccinul este așteptat să apară în prima jumătate a anului viitor.
Dintre toate vaccinurile anti-COVID-19, cel dezvoltat de Universitatea din Oxford, în parteneriat cu AstraZeneca, este cel care promite foarte mult în lupta cu pandemia. Astfel, în faza trei a studiilor clinice, vaccinul amintit prezintă rezultate foarte bune de imunizare. Faza trei este ultima etapă a studiului, înainte ca vaccinul să fie autorizat.
Luni, 26 octombrie, reprezentanții AstraZeneca au transmis că vaccinul produce răspuns imun atât la persoanele tinere, cât și la cele în vârstă. De asemenea, în ceea ce privește adulții în vârstă, sunt declanșate mai puține reacții adeverse.
Răspuns imun la adulții in vârstă
„Este încurajator să vezi că răspunsurile de imunogenitate au fost similare între adulții mai în vârstă și cei mai tineri și că reactogenitatea a fost mai mică la adulții mai în vârstă unde severitatea bolii COVID-19 este mai mare.
„Rezultatele consolidează corpul de dovezi privind siguranța și imunogenitatea AZD1222”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la denumirea tehnică a vaccinului.
Matt Hancock, Secretarul britanic pentru Sănătate, a precizat că încă nu este gata vaccinul, însă sunt pregătite demersurile pentru a fi distribuit în prima jumătate a anului 2021.
Totodată, Hancock a fost întrebat dacă există posibilitatea ca unii pacienți să primească acest vaccin mai devreme, însă a dat de înțeles că sunt puține șanse.
„Nu exclud această ipoteza, dar nu este așteptarea mea centrală. Programul progresează bine dar nu suntem încă acolo.”
Testele clinice au fost reluate și în SUA
Vineri, 23 octombrie, reprezentanții AstraZeneca au declarat că studiile clinice efectuate în Statele Unite au fost reluate, după ce au primit acordul de la autoritatea americană de sănătate. În data de 6 septembrie, testările pentru vaccinul anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca, fuseseră sistate în SUA, deoarece o participantă din Marea Britanie s-a îmbolnăvit.
Alături de vaccinurile dezvoltate de Pfizer și BioNTech, se așteaptă cu sufletul la gură ca vaccinul Oxford/AstraZeneca să fie printre primele vaccinuri ale unei mari companii farmaceutice care vor primi aprobarea de la autorități.
Jonathan Van-Tam, vice-consilierul pe teme medicale al guvernului britanic, a afirmat acum două săptămâni că are speranțe uriașe ca un vaccin să apară înainte de sărbătoarea Crăciunului. El a menționat parlamentarilor britanici că avansarea în faza 3 a testelor vaccinului creat la Universitatea Oxford şi fabricat de AstraZeneca prezintă semne că ar putea fi administrat masiv încă din decembrie.
Încă din ianuarie, cei de la Universitatea Oxford au depus mari eforturi, pentru a crea un vaccin eficient în lupta cu pandemia.
În luna iulie a acestui an, studiile preliminare prezentate de Oxford și AstaZeneca arătau „un răspuns imun robust” la adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
La nivel mondial, în aceste momente, sunt în dezvoltare peste 200 de variante de vaccin împotriva noului coronavirus.