Prima pagină » Coronavirus » Vești bune din partea OMS! Noua mutaţie a coronavirusului poate fi ținută sub control
Vești bune din partea OMS! Noua mutaţie a coronavirusului poate fi ținută sub control

Vești bune din partea OMS! Noua mutaţie a coronavirusului poate fi ținută sub control

21 dec. 2020, 21:45,
BZI.ro, în Coronavirus

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Marea Britanie se transmite mai uşor, dar poate fi ţinută sub control la fel ca şi celelalte tulpini, au subliniat oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA, citată de Agerpres.

„Situaţia nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, în cadrul unei conferinţe de presă, îndemnând statele să implementeze măsuri sanitare încercate şi testate.

Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparaţie cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii.

Oamenii de ştiinţă britanici încearcă în continuare să afle în ce măsură această creştere este cauzată de mutaţii ale virusului şi cât de mult are legătură cu factori comportamentali în rândul populaţiei, a spus Maria Van Kerkhove, director tehnic OMS pentru pandemia de COVID-19. Până la această oră, nu există dovezi că noua tulpină ar produce forme mai severe sau mortale ale bolii, a subliniat aceasta.

Răzvan Cherecheș: „Mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc “

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeş Bolyai“ din Cluj a vorbit despre noua tulpină de COVID-19.

Acesta susține că ceea ce se știe până în acest moment este că face virusul să mai infecțios, semnificativ mai infecțios decât tulpina care circulă.

„Acum motive masive de îngrijorare nu avem, decât din perspectiva faptului că vor trebuie respectate regulile de distanțare sociale, mască, mai sever. Din câte știm, simptomatologia este la fel, simptomele apar cu același calendar. Deci singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Expertul în sănătate public este de părere că nu există motive de îngrijorare cu privire la faptul că vaccinul nu va funcționa.

„Vaccinul transmite, de fapt, niște semnale, niște segmente mici de ARN care învață celulele corpului nostru să sintetizeze proteine similare cu proteinele de pe capsula exterioară a virusului. Aceste proteine sunt sintetizate de celulele noastre, expulzate de celule și sistemul nostru imun, în momentul în care le vede, începe să învețe cum să lupte contra lor. Astfel că, atunci când suntem expuși la virusul propriu-zis, care este învelit cu proteina respectivă, sistemul nostru imun recunoaște proteina cu care s-a luptat anterior și o distruge. Ei bine, această nouă variantă de coronavirus, are aceeași variantă de proteină la exterior. Deci mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc“, a menționat Răzvan Cherecheș.

Alexandru Rafila: „Teoretic, vaccinurile anti-COVID-19 vor acționa și împotriva noii tulpini“

Și Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre nouă tulpină de COVID-19. Alexandru Rafila a declarat că noua tulpină de coronavirus, identificată în Marea Britanie și care ar crește infecțiozitatea cu circa 70%, poate fi detectată de testarea PCR atunci când este întâlnită.

Profesorul a precizat că vaccinurile ar trebui să acționeze împotriva acesteia, cel puțin „teoretic”.

„Dacă s-a identificat, se poate și izola. Nu e o tulpină neapărat nou, ea circulă începând din data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat și identificat, astfel încât în momentul de față se cunoaște destul de bine această tulpină.

Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă, încât să oprească transmiterea excesivă. Pentru că, până la urmă, asta este problema”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *