Prima pagină » National » Vești bune din partea ministrului Educației: „Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic”

Vești bune din partea ministrului Educației: „Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic”

25 mart. 2021, 21:20,
Bianca Rebegea, în National

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că își dorește să introducă teste non invazive, care pot fi auto-administrate, fără a fi nevoie de asistență medicală. Premierul României, Florin Cîțu, a precizat că Guvernul va aloca sumele necesare pentru achiziția acestor teste.

”Predarea online este inechitabilă. În sfârșit, vom putea organiza testarea în școli cu teste non invazive. Vom face testare în masă la revenirea în școli. Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic. Aceasta e logica pe care am prezentat-o, de aceea am dorit să facem punte pentru a uni vacanțele. Avem datoria de a fi responsabili pentru a lua decizia de a se pierde cât mai puțin.

Aceste teste non invazive pot fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic. Nu e nevoie de competențe medicale. Va fi nevoie de acordul părinților, dar nu cred că cineva se va opune. Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Am luat decizia de a finanța cele 10 universități câștigătoare cu o sumă identică cu care finanțează aceste proiecte UE”

Ministrul Educației a făcut câteva precizări și despre schimbarea modului de finanțare a școlilor și universităților.

”Costul standard per elev rămâne același. Noutatea este următoarea: în acest an, avem creșteri de 16%, 26% și 36%. Costul standard unitar per elev crește cu 16%, 26% e creșterea bugetului pentru cheltuieli materiale. Este pentru prima oară când avem o creștere per elev diferențiată pentru cei din mediul rural, o creștere de 36%.

Avem o OUG prin care 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuit pentru investiții. Din bugetul Ministerului, alocăm 100 de milioane de lei finanțării instituționale din universități.

Am luat decizia de a finanța cele 10 universități câștigătoare cu o sumă identică cu care finanțează aceste proiecte UE.

Avem 9 universități în top 500 Shanghai, cu 14 domenii. Fiecare domeniu va primi 500.000 de lei.”, a precizat Cîmpeanu.

Premierul României, propunere pentru ministrul Educației: „Să-i testăm pe elevi când se întorc la şcoală”

Joi seară, 25 martie, premierul Florin Cîțu a declarat că testarea elevilor la reîntoarcerea din vacanța de Paște ar putea fi o soluție bună pentru ținerea sub control a pandemiei de COVID-19. Șeful Executivului a menționat că testarea s-ar face cu teste non-invazive.

„Aş face o propunere domnului ministru al Sănătăţii, ca la întoarcerea copiilor la şcoală, copiii care merg acum în vacanţă – aici este şi domnul ministrul al Educaţiei – deci împreună aş vrea să vă uitaţi pe acest aspect, să căutăm resursele şi vă ajut şi eu, să-i testăm pe elevi când se întorc la şcoală.

Să avem aceste teste non invazive, să testăm câţi mai mulţi dintre ei când se întorc la şcoală. Cred că este o soluţie bună să ţinem sub control pandemia”, a spus Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *