Prima pagină » Local » Vești bune! Circulația rutieră pe DN 24C, Rădăuți-Prut a fost redeschisă
Vești bune! Circulația rutieră pe DN 24C, Rădăuți-Prut a fost redeschisă

Vești bune! Circulația rutieră pe DN 24C, Rădăuți-Prut a fost redeschisă

26 iun. 2020, 19:15,
Antonia Ceausu în Local

Reprezentanții Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iași au anunțat că a fost redeschisă circulația rutieră pe DN 24C, Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Totuși pe DN 29A, Rediu, traficul nu a fost reluat în totalitate. Se poate circula pe un singur sens.

„A fost redeschisă circulația rutieră pe DN 24C, Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Pe DN 29A, Rediu, traficul a fost reluat doar parțial, pe un sens, alternativ, până la demontarea digului provizoriu de către echipajele ISU Botoșani. Reamintim, circulația pe cele două sectoare de drum a fost întreruptă, începând cu noaptea trecută, pe fondul revărsării apelor râului Prut”, se arată în mesajul transmis de DRDP Iași.

Inundaţii în România! Drumuri închise şi curţi inundate în urma ploilor din ultima vreme

Inundaţii în România! Mai multe drumuri au fost închise şi zeci de locuinţe au fost inundate după reprizele de ploaie din ultimele zile din ţară. Conform DRDP Iaşi, circulaţia pe mai multe drumuri este blocată din cauza apei care se afla pe carosabil.

Inundaţii în România! În judeţul Botoşani mai multe drumuri sunt închise

Conform DRDP Iaşi, în aceste momente în judeţul Botoşani sunt mai multe drumuri închise. Drumurile sunt închise din cauza apei care se afla pe carosabil. În noapte dintre joi şi vineri, mai multe grădini au fost şi ele inundate. Lucrul este cauzat de faptul că răul Prut a ieşit din matca vineri, 26 iunie 2020. Conform specialiştilor, nivelul apei a depăşit cu doi metri şi jumătate cota de pericol, la Rădăuţi, judeţul Botoşani.

”La acest moment, circulația este închisă temporar pe sectorul cuprins între DN 24C, Rădăuți Prut, și DN 29A, Rădăuți Prut – Rediu, județul Botoșani, din cauza revărsării apelor râului Prut. Traficul este deviat pe drumurile sătești din proximitate. Echipele DRDP Iași sunt pregătite să intervină pentru asigurarea circulației, după retragerea apelor.” se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a celor de la DRDP Iaşi.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani trage un semnal de alarmă

Conform celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, vineri 26 iunie 2020, raul Prut măsoară la Rădăuţi 866 de cm, cu 266 cm peste cota de pericol şi cu patru cm mai mult decât ora precedenta. La Oroftiana, râul măsoară 676 cm, cu 26 cm peste cota de pericol, în scădere cu opt cm. ISU Botoșani a informat că apa nu a ajuns la casele aflate în zona inundabilă din Rediu și Rădăuți Prut.

„Au fost inundate câteva grădini. La această oră, DN 24 C, între Rădăuți Prut și Miorcani este inundat în zona podului de pe raza localităţii Rădăuți Prut, în proximitatea bisericii”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani.

Pe timpul nopții, pompierii împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, Primăriei Rădăuți Prut și ai Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad au construit un dig de apărare artificial pe DN 29 A, între Rădăuți Prut și Rediu. Echipajele ISU Botoșani au patrulat toată noaptea și au monitorizat situația, fiind pregătiți să intervină în orice moment.

La stația hidrometrică Rădăuți-Prut s-a atins vârful maxim de viitură

Astăzi, la ora 11.00 la stația hidrometrică Rădăuți-Prut s-a atins vârful maxim de viitură nivelul este în ușoară scădere + 273 cm peste COTA DE PERICOL (valoare maximă înregistrată peste COTA DE PERICOL a fost de + 275 cm). În acest moment viitura de pe râul Prut se propagă spre Acumularea Stânca Costești unde va fi atenuată în siguranță.

La stația hidrometrică  Oroftiana nivelul scade în fiecare oră cu circa 20 de cm,  aval STÂNCA nivelul este constant având valoare de +75 cm peste COTA DE PERICOL.

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și Sistemele de Gospodărire a Apelor din subordine  monitorizează în permanență nivelurile și debitele de pe cursul de apă Prut.

Deasemeni, personalul de la Sistemul de Gospodărire a apelor Galați intervine pe râul Prut, în zona digului  Brateșul de Sus, unde s-a format un blocaj de arbori.

În funcție de evoluția evenimentelor revenim cu detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *