Prima pagină » Economic Local » Vestea ce le va aduce lacrimi în ochi celor care le iubesc! Ploile abundente din ultima perioadă au distrus celebrele cireșe de Comarna!
Vestea ce le va aduce lacrimi în ochi celor care le iubesc! Ploile abundente din ultima perioadă au distrus celebrele cireșe de Comarna!

Vestea ce le va aduce lacrimi în ochi celor care le iubesc! Ploile abundente din ultima perioadă au distrus celebrele cireșe de Comarna!

24 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Celebrele cireșe de Comarna, din județul Iași, unele dintre cele mai căutate din toată țara, au fost compromise de ploile abundente din ultima perioadă. Localnicii au pierdut mai mult de jumătate din producție după ce fructele au început să mucegăiască sau să se umfle din cauza apei, iar, mai apoi, să crape din cauza căldurii. Sute de tone de cireșe de Comarna erau livrate către fabrici din Italia

Producătorii celebrelor cireșe de Comarna, din județul Iași, au pierdut mai mult de jumătate din producția de anul acesta după ce ploile au distrus fructele. Astfel, din cinci fructe de pe o ramură, trei s-au stricat și una a crăpat, potrivit proprietarilor de livezi, care spun că toată munca lor a fost distrusă. Aceștia vor culege cireșele și vor face țuică.

„Săptămâna aceasta culeg ce mai e prin pomi și fac țuică din cireșe. Am dus azi (pe 24 iunie 2021) ce am mai putut salva pe la băcănii și la piață. Din restul fac țuică. A fost dezastru anul acesta!”, susține Mihai Tănase, producător cu tradiție din comuna ieșeană Comarna.

Deoarece ultimii doi ani au fost dificili pentru producători din cauza pandemiei de COVID-19 și a vremii nefavorabile, proprietarii de livezi nu se mai gândesc la profit, ci vor să renunțe la afacere.

„Dacă o mai ține așa vreun an-doi, scot livada! Nu pot să merg numai pe minus, pentru că trebuie să întrețin familia… Aici, în afacere, suntem toți din familie! Eu am pierdut 70 la sută de pe un hectar”, susține Ionuț Acatrinei, producător de cireșe din comuna ieșeană Comarna.

Celebrele cireșe de Comarna, distruse de ploile abundente din ultima perioadă

Dacă în urmă cu doi ani localnicii reușeau să obțină venituri frumoase din vânzarea fructelor imediat ce începea sezonul, acum au pierderi considerabile. Multe cireșe au fost aruncate sau au rămas în copaci, din cauză că erau stricate.

„Pe anumite zone, producția a fost compromisă chiar din floare, iar, din cauza ploilor zilnice au crăpat. Anul acesta nu este producție… Au crăpat cireșele sau au putrezit! Din cauza vremii, cred că a fost compromisă producția, mai mult de jumătate. Fermierii au făcut lucrările specifice, tăieri, tratamente, dar acestea nu au ajutat. Se duc oamenii două-trei ore la piață, dar nici acolo nu mai sunt clienți, pentru că piața a fost invadată de cireșele din Grecia și oamenii nu mai vor de-ale noastre”, spune Costică Achirei, secretarul comunei ieșene Comarna.

Anul trecut, producătorii de cireșe din Comarna nu au avut probleme cu ploile, însă au fost unele dificultăți cu zilierii și graurii, apărând și lipsa clienților din cauza pandemiei de COVID-19.

Costică Achirei, secretarul Primăriei Comarna: „Plecau zilnic câte trei-patru TIR-uri cu cireșe în anii trecuți!”

Fructele din localitatea ieșeană Comarna erau renumite pentru calitatea lor și, în trecut, mergeau la export. În general, italienii erau cei mai fideli clienți și cumpărau cantități mari de fructe. Astfel, sute de tone de cireșe de Comarna erau livrate anual către fabrici din Italia, însă anul acesta, din cauză că nu este producție, italienii nu au mai venit în număr mare în localitatea din județul Iași.

„Se adunau zilnic «boambele» de Cotnari, care se dau acum cu 2,2 lei kilogramul, și cireșele roșii, care se vând cu 2 lei kilogramul. Din anul 1996 au început să vină italienii să ia cireșele de la noi, pe care le confiază. Plecau zilnic câte trei-patru TIR-uri cu cireșe în anii trecuți. În total, pe sezon, erau 40-50 de TIR-uri. Acum au venit doar pentru câteva sute de kilograme…”, mai spune Costică Achirei, care adaugă faptul că, acum, localnicii care au plantat livezi noi pot fi numărați pe degetele de la mâini.

„La desființarea CAP-urilor au rămas 500 de hectare cu cireși, pruni și caiși. Cele nou-înființate sunt pe vreo 50 de hectare, dar sunt puține persoane implicate. Deci, au mai rămas vreo 300 de hectare cu cireși, per total. Cireșii au fost plantați în sistem clasic, pe vremea când erau CAP-urile, de aceea au rezistat până acum”, mai spune secretarul Primăriei Comarna.

Producătorii ieșeni vor mai fi la piață cu „cireșele de mai” doar în această săptămână

Estimările Direcției Agricole Județene arată că, dacă, în urmă cu doi ani, producătorii de cireșe din Iași au avut o medie de 8.000 de kilograme la hectar, în 2021 abia dacă vor ajunge la o producție de 2.000 de kilograme la hectar. În anul 2019 a fost o medie de aproximativ 6.000 de kilograme la hectar. Producătorii de cireșe din localitatea ieșeană Comarna se plâng că, în ultimii ani, „tupeul” samsarilor a fost tot mai mare, aceștia făcând profit de pe urma muncii lor.

Samsarii sunt mână în mână cu angajații lui Cristinel Stărică, șeful Piețelor. Aceștia le iau producătorilor pâinea de la gură și le creează o imagine proastă, mai ales în privința prețurilor. Astfel, dacă un kilogram de cireșe achiziționat direct din livada producătorului costă 2 lei, clienții le cumpără din piață, la început de sezon, și cu 20 de lei, însă nu de la producători, ci de la samsari. În această săptămână vor mai putea fi găsite prin piețe ultimele cireșe de Comarna din 2021, celebrele „cireșe de mai”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`