Sute de cupluri infertile au cerut disperate ajutorul ani la rând. În sfârșit, o nouă legislație le va putea îndeplini visul de a avea copii. Ministrul Sănătații a declarat public că se va ocupa personal de rezolvarea acestei probleme. Fertilizarea în vitro va fi gratuită pentru cuplurile infertile
Veste incredibilă pentru cuplurile infertile! Ministrul Sănătății a decis să deconteze integral procedurile pentru fertilizarea în vitro. Mai mult decât atât, criteriile de selecție a cuplurilor care vor beneficia de fertilizare în vitro decontată sunt mult mai flexibile. Anul trecut, doar 40 la sută din fondurile existente pentru finanțarea procedurilor specifice au fost accesate. Deși cererile au fost extrem de multe, medicii nu s-au putut folosi de fonduri, deoarece cuplurile nu se încadrau în criteriile rigide de selecție. Din acest an, totul va arăta diferit.
Gratuitate pentru cuplurile infertile!
Criteriile rigide de selecție pentru cuplurile infertile care voiau să beneficieze de gratuitatea oferită de Ministerul Sănătății pentru fertilizarea în vitro au fost motivul pentru care, în anul 2019, fodurile nu s-au accesat. În timp ce medicii specialiști primeau sute de cereri și făceau sute de consultații, din cauza faptului că cuplurile nu se încadrau în criterii, Ministerul Sănătății a rămas cu banii neatinși. Din cauza faptului că natalitatea a scăzut drastic, din anul 2020 lucrurile vor arăta diferit.
„Până acum, Ministerul Sănătății deconta doar 6.000 de lei pentru procedurile de fertilizare în vitro. De acum se vor deconta 10.000 de lei, iar pacienții vor trebui să plătească doar tratamentul de stimulare, cumpărat din farmacii. Începând cu acest an, criteriile de selecție au devenit mai maleabile, fapt pentru care din ce în ce mai multe cupluri vor avea șansa de a obține o sarcină prin fertilizarea în vitro”, spune dr. Adrian Borș, medic specialist obstetrică-ginecologie, supraspecializare în tratarea infertilității și medicină reproductivă la Omini Clinic din Iași.
Trei încercări gratuite, nu doar una!
Până în prezent, Ministerul Sănătății deconta doar o procedură pentru cuplurile infertile. Practic, dacă pacienții nu obțineau din prima o sarcină, o a doua încercare însemna o plată de mii de euro. Începând cu acest an, cuplurile vor avea șansa de a beneficia de mai multe proceduri.
„Pacientele cu vârsta până în 35 de ani vor beneficia de trei proceduri gratuite, iar cele între 35 și 40 de două proceduri. Începând cu anul acesta nu vor mai exista criterii rigide legate de greutate și alte aspecte menționate în subprogramul prezentat anul trecut. În clinica noastră, în anul 2019, 45 de cupluri au beneficiat de serviciile de fertilizare în vitro decontate. De la începutul anului 2020, avem deja alte două și ne așteptăm ca numărul să crească, având în vedere noile vești”, adaugă dr. Adrian Borș.
Natalitate scăzută drastic
Unul din cinci cupluri nu poate face copii pe cale naturală. Mai bine de jumătate dintre cuplurile afectate nu-și permit să plătească procedurile medicale pentru fertilizare în vitro, singura șansă rămasă de a obține o sarcină. Specialiștii susțin că, în ultimii zece ani, populația a început să îmbătrânească, iar natalitatea să scadă.
„Fiindcă se axează pe carieră, femeile se hotărăsc mult prea târziu să dea naștere unui copil. Din acest motiv, rata de sarcini este mult prea mică. Natalitatea a scăzut drastic. Condițiile socio-economice influențează cuplurile să dea naștere unui copil mai târziu. Din păcate, odată cu trecerea anilor, organismul îmbătrânește, iar posibilitatea de a obține o sarcină, chiar și cu procedurile de fertilizare în vitro, este foarte mică”, mai spune dr. Adrian Borș.
Promisiunea ministrului sănătății
Într-o întrunire organizată de Societatea de Obstetrică și Ginecologie cu ministrul sănătății acesta a făcut o declarație care va aduce zâmbetul pe buzele a mii de cupluri infertile. Într-o declarație făcută public de ministrul sănătății în cadrul conferinței-dezbatere „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, cuplurile infertile vor primi sprijin financiar.
” Vă promit că în anul 2020 vom ieși din marasmul din 2019. Programul a fost subfinanțat, însă, deși avem cerere foarte mare, rata de execuție a programului a fost de aproximativ 40 la sută. Sunt disfuncțiuni majore. Acest aspect a devenit o prioritate pentru noi, întrucât dorim să stopăm declinul demografic. Bugetul Sănătății poate susține o suplimentare pentru subprogramul de fertilizare în vitro. Medicina a progresat și trebuie să ținem pasul cu progresele moderne din medicina din străinătate și să le oferim pacienților din România șansa de a obține o sarcină”, a precizat dr. Victor Costache, Ministrul Sănătății.
Zilele următoare, reprezentanții Societății de Obstetrică și Ginecologie se vor întâlni cu ministrul sănătății pentru a-i oferi propuneri concrete în condițiile în care noul contract-cadru va intra în vigoare în luna aprilie.