Prima pagină » National » Veste uriașă de la Alexandru Rafila. Al patrulea institut oncologic din România va fi realizat la Timișoara, cu bani din PNRR
Veste uriașă de la Alexandru Rafila. Al patrulea institut oncologic din România va fi realizat la Timișoara, cu bani din PNRR

Veste uriașă de la Alexandru Rafila. Al patrulea institut oncologic din România va fi realizat la Timișoara, cu bani din PNRR

09 sept. 2022, 22:01,
în National

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că este necesar un al patrulea institut oncologic în ţară, care ar urma să fie realizat la Timişoara, iar pentru această investiţie ar fi alocaţi bani prin PNRR. Este nevoie, însă, de actualizarea studiului de fezabilitate.

„Există o recomandare de dezvoltare a unor astfel de centre de excelenţă care să ofere toate tipurile de servicii necesare pacienţilor neoplazici. Este normal că aceste centre de excelenţă să fie în centrele universitare importante, iar populaţia arondată trebuie să reprezinte, la nivelul unei ţări, maxim 5 milioane de locuitori la un astfel de centru. E clar că, pe lângă cele 3 existente deja, al patrulea, cel de la Timişoara, este necesar şi sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate care a expirat în urmă cu 2 ani să reuşească să rezolve acest studiu şi să ţină cont de realităţi şi să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitaliceşti care intră în procedura de evaluare, mai ales că discutăm de o patologie prioritară, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare. E o patologie care, din fericire, în momentul de faţă începe să devină tratabilă şi cu revenire la o viaţă normală. Este bine să avem astfel de centre şi Timişoara are toate premisele să beneficieze de un astfel de centru”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara.

Al patrulea institut oncologic din România va fi realizat la Timișoara, cu bani din PNRR

Întrebat cu ce bani s-ar putea construi un astfel de institut oncologic, Rafila a precizat că sunt bani prevăzuţi în PNRR.

„Noi avem un PNRR, el alocă o anumită sumă de bani, din care trebuie să facem cel puţin 25 de astfel de centre. Suma totală este 1,7 miliarde. Avem o listă pe care am găsit-o la Ministerul Sănătăţii şi trebuie să alegem, pe baza unor criterii obiective, care vor fi agreate cu Comisia Europeană, trebuie să alegem 25 din lista de 49. M-aş bucura ca Timişoara să aibă un proiect care să poată să fie evaluat, după care, având în vedere că discuţi de un interes cel puţin regional, cred că există toate elementele ca acest lucru să se întâmple. Termenul de finalizare a acestor investiţii din PNRR este 2026, mai puţin de 4 ani, este un timp destul de strâns, şi o să vedem dacă, după ce finalizăm această listă, încercăm să găsim o soluţie încât să nu lungim în mod excesiv procedurile de atribuire a contractelor de proiectare şi de execuţie, tocmai pentru că termenul este scurt şi interesul este comun să reuşim să şi terminăm aceste obiective”, a explicat Rafila.

Institutul Regional de Oncologie Timişoara ar urma să fie amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare şi să aibă 476 de paturi de spitalizare,

Întrebat, de asemenea, în ce condiţii ar putea pierde finanţarea acest proiect, Rafila a explicat că un proiect fără studiu de fezabilitate nu este eligibil.

„Niciun proiect care n-are studiu de fezabilitate nu este eligibil, pentru că nu ai ce să alegi, din moment ce nu există un astfel de studiu, dar e important că a existat un astfel de studiu, el a expirat în 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei, şi chiar pe o creştere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică la care asistăm, cred că ar menţine eligibilitatea unui astfel de proiect, dar proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat, în funcţie de nevoi, şi să fie realist din punct de vedere al costurilor, aşa cum sunt ele în momentul de faţă”, a precizat Rafila.

Institutul Regional de Oncologie Timişoara ar urma să fie amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare şi să aibă 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotărârii prin care Guvernul aprobă indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii. Durata de realizare a Institutului este estimată la 36 de luni, iar valoarea construcţiei şi a dotării unităţii va fi de peste 500.000.000 de lei. Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Judeţul Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a afecţiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienţi luaţi în evidenţă, numărul cazurilor nou apărute fiind în creştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`