Prima pagină » Eveniment-Social » Veste tristă pentru învățământul superior din Iași. Moartea prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a îndoliat comunitatea academică de la USAMV Iași
Veste tristă pentru învățământul superior din Iași. Moartea prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a îndoliat comunitatea academică de la USAMV Iași

Veste tristă pentru învățământul superior din Iași. Moartea prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a îndoliat comunitatea academică de la USAMV Iași

15 aug. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

A murit unul dintre cei mai respectați și apreciați profesori de la USAMV Iași. Moartea prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a îndoliat comunitatea academică de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Acesta s-a născut la 19 februarie 1925 în orașul Dumbrăveni, județul Sibiu. A avut importante atribuții administrative, fiind prorector în perioadele 1955-1957 și 1965-1972, director al Stațiunii de Cercetări Agricole Podu Iloaiei (1957-1963) și președinte al Consiliului agricol regional (1963-1965)

Moartea prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a îndoliat comunitatea academică de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași! Acesta era unul dintre cei mai respectați și apreciați profesori de la USAMV Iași. S-a născut la 19 februarie 1925 în orașul Dumbrăveni, județul Sibiu, unde a urmat școala primară, gimnaziul și apoi Liceul Teoretic „Timotei Cipariu” din același oraș. În anul 1950 a absolvit Facultatea de Agronomie din Cluj, obținând titlul de inginer agronom.

După absolvire, a fost numit preparator și apoi asistent la disciplina de Agrotehnică de la Insitutul Agronomic din Cluj-Napoca, unde și-a desfășurat activitatea până în toamna anului 1951, când a fost selectat pentru specializare la Institutul Agronomic din Leningrad, disciplina de Agrotehnică, unde a obținut titlul de doctor în agronomie (1955). La întoarcerea în țară, a fost numit conferențiar la fostul Institut Agronomic din Iași, în cadrul Facultății de Agronomie, la disciplina de Agrotehnică, fiind atestat pe post în anul 1963. Din octombrie 1968 a devenit profesor universitar la aceeași disciplină, post pe care l-a ocupat prin concurs, îndeplinind ulterior și funcția de șef de catedră.

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a avut importante atribuții administrative, fiind prorector în perioadele 1955-1957 și 1965-1972

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Timariu a avut importante atribuții administrative, fiind prorector în perioadele 1955-1957 și 1965-1972, director al Stațiunii de Cercetări Agricole Podu Iloaiei (1957-1963) și președinte al Consiliului agricol regional (1963-1965). S-a pensionat în 1995. A fost căsătorit și are 2 copii. Principalele probleme de care s-a ocupat în activitatea de cercetare științifică se referă la studiul asolamentelor în condițiile de silvostepă din Moldova, agrotehnica principalelor culturi agricole situate pe terenurile în pantă supuse eroziunii, îmbunătățirea agrotehnicii principalelor culturi agricole pe terenurile plane, studiul proprietăților fizico-chimice ale solurilor podzolice. A condus activitatea a 19 doctoranzi în specialitatea Agronomie.

Universitarul Gheorghe Timariu va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut, pe care i-a îndrumat, precum și a zeci de generații de studenți agronomi

Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut, pe care i-a îndrumat, precum și a zeci de generații de studenți agronomi, ca un cadru didactic foarte serios, extrem de corect și drept, dar în același timp o fire blândă, neconflictuală, o inimă bună, un suflet mare, gata să ajute cu o vorbă bună pe oricine era în dificultate. Din partea colaboratorilor din cadrul disciplinei de Agrotehnică, a foștilor doctoranzi și colegi a fost transmis un gând pios și condoleanțe familiei îndoliate!

„Colectivul Disciplinei de Agrotehnică, din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Iași, își exprimă profundul regret pentru moartea bunului nostru profesor universitar dr. doc. Gheorghe Timariu și se înclină cu pioșenie în fața devotamentului, caracterului și muncii depuse pentru formarea și instruirea a zeci de generații de ingineri agronomi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Colectivul Disciplinei de Agrotehnică, din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Iași.

De asemenea, și rectorul, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu și Consiliul de Administrație (CA) ale Universității de Științe Agricole si Medicina Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași anunța cu profundă tristețe trecerea la cele veșnice a distinsului prof. univ. dr. doc. Gheorghe Timariu, om de o aleasă noblețe sufletească, dascăl desăvârșit și devotat, care și-a dedicat întreaga viață formării a generații și generații de ingineri agronomi și transmit întreaga compasiune familiei îndurerate.

„A fost un prestigios cadru didactic, un om de mare echilibru, cu alese calități intelectuale și morale, model de dăruire și profesionalism. Dumnezeu să îl aibă în paza Sa și să îl odihnească în pace”, arată cei de la USAMV Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *