Lovitură încasată de cei care construiesc într-o importantă zonă imobiliară din Iași. Primăria comunei Aroneanu a fost obligată să ceară aviz de la Aeroportul Iași pentru orice construcție ridicată în satele din localitate. Între cele două părți au apărut mai multe procese legate de locuințele construite în zona de servitute de la aerogară. Decizia instanței a dat peste cap toate planurile Primăriei conduse de liberalul Benoni Moruzi
Un scandal cu tentă imobiliară de la marginea Iașului a fost tranșat de magistrații de la Curtea de Apel. O serie de hotărâri emise de Primăria comunei Aroneanu și de Consiliul Local privind regimul de înălțime al construcțiilor din zona Aeroportului Iași au fost anulate. Între Primăria comunei Aroneanu și aerogară au apărut mai multe conflicte pe această temă, în instanță fiind înregistrate zeci de procese. Primarul Benoni Moruzi a emis mai multe autorizații de construire în zona de servitute de la Aeroportul Iași. Regia aeroportuară a atacat însă autorizațiile în instanță, în multe cazuri având chiar câștig de cauză. Mai mult, aerogara a atacat și planul urbanistic al comunei, tocmai pentru a reglementa situația construcțiilor haotice pentru care primarul a dat autorizații după cum a dorit.
Lovitură în cea mai căutată zonă imobiliară din Iași. Zona de servitute de la Aeroport va fi protejată
Conform deciziei magistraților ieșeni (dosar 5375/99/2019), în satele Aroneanu și Dorobanț nu vor mai fi construite imobile cu regim de înălțime P și P+1 fără aviz din partea Aeroportului Iași. Magistrații au decis anularea prevederilor din Regulamentul de Urbanism Local (RUL) al comunei Aroneanu, prin care regimul P și P+1 era exceptat de la regulă.
„Admite recursul declarat de R.A. Aeroportul Iași împotriva sentinței nr. 1182/2020 a Tribunalului Iași, pe care o casează în parte. Admite în parte cererea formulată de reclamantul R.A. Aeroportul Iași în contradictoriu cu pârâții Consiliul Local Aroneanu și U.A.T. Aroneanu. Admite excepția lipsei de interes a reclamantului R.A. Aeroportul Iași privind cererea de anulare a prevederilor cuprinse în H.C.L. Aroneanu nr. 51/30.08.2001, H.C.L. Aroneanu nr. 9/27.1.2016 și H.C.L. Aroneanu nr. 156/20.12.2018, altele decât excepția prevăzută la ultima liniuță a art. 6 Cap. II din R.L.U., adoptat prin H.C.L. Aroneanu nr. 51/30.08.2001 și prelungită prin H.C.L. Aroneanu nr. 9/27.1.2016 și H.C.L. Aroneanu nr. 156/20.12.2018, referitoare la lipsa obligativității avizului pentru construcții P și P+1 E”, se arată în motivarea instanței de la Curtea de Apel Iași.
Primăria Aroneanu este bună de plată!
În regulamentul de urbanism din Aroneanu se prevede la punctul 6, la capitolul amplasarea față de aeroport, că pentru toate obiectivele ce se vor amplasa în satele Aroneanu și Dorobanț, în porțiunile cuprinse în zonele de siguranță, se va cere avizul aerogării, excepție făcând clădirile P și P+1. Tocmai această excepție a fost contestată de R.A. Aeroportul Iași, decizie care a și fost luată de magistrații de la Curtea de Apel. În plus, comuna Aroneanu este și bună de plată către aeroport. „Obligă intimații-recurenți Consiliul Local Aroneanu și U.A.T. Aroneanu la plata în solidar către recurentul-intimat R.A. Aeroportul Iași a sumei de 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă UAT Aroneanu și Consiliul Local Aroneanu la plata către RA Aeroportul a cheltuielilor de judecată la fond și recurs în cuantum de 7.735 lei”, se mai arată în decizia instanței.
Scandal monumental la marginea aerogării
Zona imobiliară de lângă Iași a cunoscut o extindere uriașă în ultimii ani. Avizele date de Primăria Aroneanu nu au ținut cont de zona de servitute de la Aeroport, astfel încât aerogara a dat în judecată atât Primăria, cât și pe cei care și-au construit locuințe. Mai mult, Primăria din Aroneanu a atacat în instanță până și autorizația de construire a pistei de 2.400 de metri de la aeroport, proces în care nu a avut câștig de cauză. Deși pista a fost construită între 2012 și 2024, primarul din Aroneanu a cerut în instanță demolarea acesteia abia în 2019, ca răspuns la solictatea aerogării cu privire la zona de servitute.