Prima pagină » Titlurile zilei » Veste șoc pentru șoferi! Îi așteaptă un chin rutier în zona Bucium. Lucrare de 7,7 milioane de euro la pasajul Socola din Iași – FOTO

Veste șoc pentru șoferi! Îi așteaptă un chin rutier în zona Bucium. Lucrare de 7,7 milioane de euro la pasajul Socola din Iași – FOTO

19 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Unul din cele mai mari pasaje rutiere din municipiul Iași va intra în reabilitare. Proiectul pentru reabilitarea și modernizarea pasajului rutier Socola va fi avizat de plenul Consiliului Local pentru a putea fi lansată licitația. Valoarea investiției se ridică la circa 7,7 milioane de euro

Veste importantă pentru șoferii din municipiul Iași. Municipalitatea a demarat proiectul legat de reabilitarea pasajului Socola din oraș, pasaj care face legătura între zona Podu Roș și cartierul Bucium. Pasajul Socola are peste 6 decenii și a ajuns într-o stare deplorabilă, iar autoritatea locală a decis să-l cuprindă într-un proiect de reabilitare. Documentația a fost realizată de firma Pod Proiect SRL, valoarea totală a investiției fiind estimată la 38 de milioane de lei (7,7 milioane de euro). Plenul Consiliului Local al municipiului Iași va discuta despre aprobarea documentației pentru acesta. Proiectul legat de reabilitarea pasajului a fost finalizat în cursul anului trecut.

Cum va arăta pasajul Socola după reabilitare?

Conform proiectului, pentru pasajul Socola, construit în 1960, au fost propuse o serie de variante. Pasajul ar urma să cuprindă două benzi cu o lățime de 3,50 metri pe axul Socola – Centru, dar și alte 3 benzi, cu o lățime de 3,5 metri, pe axul Centru – Socola. Banda I va fi destinată circulației pe dreapta, pe bulevardul Poitiers, în vreme ce banda II va fi destinată exclusiv circulației pe direcția Socola. Banda III va fi destinată circulației spre Trei Fântâni și înainte. Pasajul va avea și două trotuare pietonale cu o lățime de 2 metri. Primele decizii legate de proiectul din Bucium au fost luate încă de acum câțiva ani.

Traficul rutier de pe pasajul Socola va fi deviat

Pasajul are o lungime totală de 463,50 metri, fiind alcătuit din două rampe de acces. Lățimea părții carosabile este de 14,40 metri și este prevăzut cu trotuare pietonale de 2,20 m, respectiv 3,25 m. Proiectul de reabilitare a șoselei ar duce la o durată de viață a pasajului de 100 de ani. Conform proiectului, traficul rutier va fi deviat.

„Lucrările de modernizare a căii pe pasajul Socola se vor executa cu devierea alternativă a traficului rutier și pietonal pe jumătate din lățimea căii de pasaj. Sporirea la 5 benzi de circulație se realizează prin reducerea lățimii benzilor de circulație și a lățimii trotuarelor. Realizarea de benzi suplimentare de circulație dedicate exlusiv circulației pe sensul Centru – Socola se face în gabaritul existent al pasajului pentru a nu fi necesare exproprieri de teren”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Pasajul Socola va fi reabilitat după 36 de ani

Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 – Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de Proiectare Iași, demarat în anul 1959. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat în baza unui proiect tehnic întocmit de I.C.P.R.O.M. Iași, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii și lărgirea lățimii căii la patru benzi de 3.50 metri lățime fiecare, cât și prin două trotuare pietonale. Conform noului proiect, pasajul va fi reabilitat pe o suprafață de 5.392 metri pătrați, durata totală a execuției lucrărilor fiind estimată la 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *