Prima pagină » Local » Veste senzațională pentru ieșenii care vor să ia permisul: examinatorii de la București se vor întoarce la Iași

Veste senzațională pentru ieșenii care vor să ia permisul: examinatorii de la București se vor întoarce la Iași

23 iul. 2022, 02:10,
Violina GORCINSCHI, în Local

Ieșenii care vor să ia permisul vor avea din nou șansa de a fi examinați de polițiștii bucureșteni care vor face parte din comisia delegată. În weekendul 6–7 august 2022, candidații care au fost programați să dea examenul în anumite zile din luna octombrie vor putea susține proba practică mai devreme, supravegheați de examinatorii din București

Absolvenții școlilor de șoferi care vor să ia permisul pentru categoria B vor susține din nou examenul cu polițiștii din București. După ce în weekendul 16–17 iulie 2022 mai mulți ieșeni au reușit să obțină carnetul decât în mod normal, candidații care au fost reprogramați în zilele de 6–7 august 2022 s-au bucurat de veste. Reprezentanții școlilor de șoferi aplaudă prezența delegației bucureștene datorită diminuării timpului de așteptare dintre proba practică și cea teoretică.

O șansă pentru ieșenii care vor să ia permisul

Aspiranții la obținerea permisului de conducere au primit o veste foarte bună după ce au văzut că ieșenii evaluați de polițiștii de la București au trecut mai ușor examenul. Delegația de examinatori se întoarce, iar aceștia vor fi prezenți pe 6–7 august 2022, pe scaunul pasagerului din dreapta candidaților. Persoanele care urmau să susțină examenul pe 25, 26, 28 și 31 octombrie au fost reprogramate în perioada menționată mai sus.

„Vor fi tot 11 examinatori de la București, dar vor veni doar o parte dintre cei care au fost în weekendul din această lună. Nu doresc să vorbesc despre modalitatea lor de examinare, nu îmi pot da cu părerea. Au fost persoane care nu s-au prezentat în iulie. Din păcate, ni s-a comunicat destul de târziu situația cu aceste weekenduri, din motive care nu au depins de noi și nici de cei de la București. Astfel, i-am anunțat din scurt pe candidați, comparativ cu weekendul din august, în care sper să vină mult mai multe persoane, încât au timp să se pregătească și să își organizeze timpul. Sperăm să repetăm pe viitor această colaborare, numărul de candidați fiind încă ridicat”, a declarat Ștefan Grecu, șef Serviciu Public Comunitar Regim de Permise de Conducere și Înmatriculări ale Vehiculelor Iași.

Instructorii auto salută viitoarea colaborare dintre examinatorii ieșeni și cei de la București, cea din iulie reprezentând un real succes.

„Comisia delegată de la București a avut și are drept scop reducerea timpului de așteptare de la sală până la momentul examinării la oraș. A fost un pic mai lejeră examinarea, dar destul de ok. S-au trecut cu vederea, oarecum, unele greșeli făcute de elevi în trafic, dar nu dintre acelea grave. A fost vorba de greșeli mici, care nu implică neapărat un incident și care valorează 21 de puncte la examinare. În momentul în care au apărut greșeli mai grave, bineînțeles, au fost taxate și au picat candidații. Din partea tuturor instructorilor, acesta este un lucru bun, deoarece ne atingem obiectivele, adică reducem timpii de așteptare care ne omoară. În rest, examenele au fost în regulă, examinatorii de la Iași s-au raportat la prezența lor și a fost o colaborare bună. S-a menținut și echilibrul la procentul de promovabilitate. Una peste alta, examinarea își atinge scopul”, susține instructorul auto din Iași.

Și patronii școlilor de șoferi ieșene sunt mulțumiți de decizie

Patronii școlilor de șoferi și-au expus opinia în legătură cu această decizie. Viorel Stoleriu, proprietarul de la Viovas, susține că examinatorii de la Iași sunt prea severi cu candidații, însă că nici o dificultate mai scăzută la examen nu ar fi benefică.

„Este benefică prezența delegației de la București, pentru că mulți au luat examenul mai ușor și se micșorează perioada de așteptare. Deoarece examinatorii nu au știut arterele Iașului, a fost bine pentru elevii care sunt școlarizați în Iași, pentru că a fost mai ușor față de cum examinează polițiștii ieșeni. Nu vreau să zic că nu este bine, dar noi suntem țara cu cele mai multe accidente din Europa și, dacă o să înceapă să dea permise ca să micșoreze perioada asta sau să le dea mai ușor, nu o să fie în regulă, pentru că se poate mări numărul de accidente. Nici cum sunt examinatorii de la noi nu e foarte bine, pentru că fac să fie cât se poate de complicat traseul, având în vedere orele pe care le fac și perioada lungă de așteptare. Ca începător, ești victimă sigură când mergi acolo și se cere foarte mult de la tine. Nici cum examinează Bucureștiul, nici cum examinează Iașul nu e foarte bine. Aș opta pentru o cale de mijloc între București și Iași”, a susținut Viorel Stoleriu, patronul de la Viovas.

Victor Todirașcu, ieșeanul care deține școala de șoferi Auto Tody Family, spune că elevii săi trebuie să fie oricum pregătiți, indiferent de cine le va fi examinator.

„Pe de o parte, a fost bine, că cei care au fost examinați nu au fost nevoiți să mai aștepte să treacă perioada aceea de 4 luni. Elevii de la noi de la școală care au susținut examenul din iulie și cei care îl vor susține în august sunt la fel de pregătiți, ca de obicei. Examinatorii bucureșteni nu au fost neapărat mai indulgenți, cred că traseul a fost mai ușor pentru că, necunoscând atât de bine străduțele noastre, au pus candidații să conducă mai mult pe bulevard, acolo fiind ceva mai ușor. Și cursanții sunt conștienți că indiferent de examinatori sau de cine ar veni trebuie să conducă corect ca să obțină permisul” punctează Victor Todirașcu deținătorul școlii de șoferi Auto Tody Family.

Luna viitoare, o parte dintre ieșenii care vor să ia permisul vor fi evaluați de polițiștii bucureșteni.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *