Prima pagină » National » Veste proastă pentru toți angajații din România! Se vor tăia din bonurile de masă
Veste proastă pentru toți angajații din România! Se vor tăia din bonurile de masă

Veste proastă pentru toți angajații din România! Se vor tăia din bonurile de masă

25 iun. 2024, 12:20,
BZI.ro, în National

Veste proastă pentru toți angajații din România! De la 1 iulie 2024 salariul minim brut va crește la 3.700 lei brut, iar suma de 300 de lei nu va fi taxată. Autoritățile nu au modificat însă și plafonul în funcție de care se pot acorda cei 300 de lei netaxați, ceea ce înseamnă că salariații vor avea de suferit. Se vor tăia din bonurile de masă.

Veste proastă pentru toți angajații din România!

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut va crește la 3700 de lei. Tot de la această dată angajații vor mai avea parte de o nouă măsură ce îi va afecta, pentru că li se vor tăia banii de la bonurile de masă. În prezent, plafonul este de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că dacă nu se modifică, în loc de bonuri de masă de 700 lei, vor primi de 300 lei de la 1 iulie 2024. Cel mai bun scenariu este cel de majorare a plafonului la 4.300 lei. Dacă plafonul va fi ridicat la această valoare, salariaților li se vor tăia 100 de lei de la bonurile de masă.

O altă decizie care îi vizează pe angajații din România este introducerea salariului minim european. Introducerea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă există numeroase disput în privința acestei directive UE. Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național, dar nici când vine vorba de indicele nivelului prețurilor pentru consumul gospodăriilor. De asemenea, potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare.

Ce trebuie să știe toți salariații

Au apărut schimbări pe piața muncii din România. Este vorba despre cererea de specialiști în Inteligența Artificială. Se are în vedere integrarea instrumentelor AI în activitatea zilnică a angajaților. Tot mai mulți angajatori vor asta de la viitorii angajați.

Cererea pentru specialiști în Inteligența Artificială este tot mai mare, mai ales în rândul companiilor din domeniul IT. Există companii care oferă bonusuri de angajare, un stimulent financiar oferit candidaților pentru a-i încuraja să accepte rolul, pe lângă un pachet salarial care să răspundă profilului de candidat.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *