Prima pagină » Actualitate » Veste proastă pentru românii care au casă sau apartament. Cum se va face impozitarea locuințelor
Veste proastă pentru românii care au casă sau apartament. Cum se va face impozitarea locuințelor

Veste proastă pentru românii care au casă sau apartament. Cum se va face impozitarea locuințelor

04 iul. 2024, 07:30,
în Actualitate

Veste proastă pentru românii care au casă sau apartament. E-Factura și e-TVA nu sunt singurele proiecte pregătite de Guvern pentru cetățeni. De la 1 ianuarie 2026 va intra în vigoare și Ro e-Proprietatea. Schimbarea aduce, de fapt, o creștere a impozitului pe locuință și un dezavantaj pentru cei care scot la vânzare casa sau apartamentul. Iată cum se va face impozitarea locuințelor.

Veste proastă pentru românii care au casă sau apartament

Guvernul a pregătit o serie de măsuri care urmează să fie implementate. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, voia ca deja și e-TVA să fie în vigoare, dar în urma presiunii publice a mai amânat pentru câteva luni implimentarea acestui proiect. E-Factura a făcut ravagii din cauza disfucțiilor din sistem, dar schimbările nu se opresc.

De la 1 ianuarie 2026 va intra în vigoare și Ro e-Proprietatea. Aceasta va consta într-o bază de date care se formează la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.

„Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime petnru impozitarea proprietăților.”, a precizat Marcel Boloș.

Concret, impozitele pe locuințe se vor stabili în funcție de valorile de piață stabilite de acest sistem nou. Practic nimeni nu va putea vinde un apartament sau o casă la un nivel inferior celui care va fi calculat de autorități.

Lege pentru cei care dau locuința în chirie

Mulți proprietari nu plătesc impozit pentru închirierea locuințelor, așa că proprietarii de locuințe vor fi luați în vizor de ANAF. Toate contractele de închiriere trebuie declarate, fie că este vorba de o casă sau un apartament. Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF, în termen de 30 de zile, de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei.

Veniturile din chirii sunt taxate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%, fără să fie nevoie de documente de justificare. Practic, la o chirie de 2.000 de lei brut, 400 de lei este o sumă neimpozabilă, iar procentul de 10% se va aplica pentru suma de 1.600 de lei. Adică proprietarul trebuie să plătească în jur de 160 de lei. Cei care realizează venituri mai mari de șase salarii minime brute, plătesc și contribuția la sănătate de 10%.

Sunt mulți și cei care după ce au încheiat un contract cu chiriașul prin agenția imobiliară nu îl mai înregistrează și la ANAF. ANAF poate verifica dacă proprietarii au declarat că au locuințele închiriate prin asociațiile de proprietari sau pot urmări sursele veniturilor care le ajung în conturi. Cei care nu respectă legea riscă o amendă de 500 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.

Deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.

Comentarii
  • Pas cu pas vă vom jefui , vă vom.impozita și jupui pînă veți ajunge sclavi datori vînduți !
    În 2030 nu veți mai deține nimic dar veți fi fericiți (că trăiți )

  • Daca omul nu poate sa isi vanda casa cu un pret mai mic decat cel stabilit de guvern, asta inseamna ca guvernantii ar trebui sa cumpere casa la acel pret. Adica daca guvernul zice ca o casa din satul X nu poate fi vanduta cu mai putin de 30.000 de euro dar omul nu gaseste cumparatori, inseamna ca ministrii si parlamentarii care au votat asa ceva ar trebui sa puna bani din salariile sau pensiile lor speciale si sa ii cumpere omului casa. Dupa aia, sa o foloseasca asa cum cred ei de cuviinta.
    Daca ce scrieti e adevarat si asta e planul psdeului si peneleului, atunci e bine ca romanii sa nu uite si sa ii voteze. Pentru ca da, cu asa masuri sunt numai buni de votat.
    Asta e „patriotismul economic” despre care vorbea MCiolacu la primirea functiei de premier?! Eu nu cred asa ceva. Cred ca ar fi bine sa verificati si sa ii cereti sa dea o declaratie publica pe tema asta ca sa stie poporul exact ce are de gand. Poate nu e asa. Sau poate vrea sa impuna preturi si pentru alte vanzari. De exemplu, ai sa vinzi un Audio? Pai, nene, aia e masina buna. O vinzi cu cel putin 50.000 de euro. Masina e de la 1800 toamna? Nu conteaza. O vinzi cu 50000 sau nu o mai vinzi deloc. Dar nu i problema,vin pesedeii si cu peneleii si iti dau ei banii aia, 50000.
    O aberatie totala. Eu, sincer sa fiu, cred ca e o stire falsa, destabilizatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024