Veste proastă pentru români! Proprietarii de case din România ar putea achita pe viitor tarife mai mari pentru polițele obligatorii pentru locuințe, cunoscute și sub denumirea de PAD. Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice. Iată de ce se scumpesc polițele obligatorii pentru locuințe.
Veste proastă pentru români!
Conducerea companiei care emite polițele PAD, PAID, a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care poate aproba modificarea tarifelor, că tarifele actuale sunt inadecvate și că prețurile ar putea să crească. În anul 2023, PAID a înregistrat o scădere puternică a profitului, pe fondul creșterii cheltuielilor cu daunele în urma pagubelor provocate de cutremurele din județele Gorj și Arad, precum și a costurilor cu reasigurarea. O scădere a profitului a fost înregistrată și în 2024, motiv pentru care compania care emite polițele PAD, PAID ar putea recurge la scumpiri ale acestor tipuri de asigurări pentru locuință.
Potrivit legii în vigoare, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să încheie o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice. Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.
Rămâne de văzut cu cât se vor scumpi în 2025 polițele de asigurare pentru locuințe și de când va intra în vigoare majorarea prețurilor.
Scumpiri în funcție de tipul de asigurare și de locuință
Polițele obligatorii PAD se vor scumpi anul acesta în funcție de tipul de locuință și suma acoperită. Totodată, asigurările facultative, esențiale pentru protecția completă a imobilelor, s-au scumpit și ele masiv. Când vine vorba de asigurările facultative, proprietarii de locuințe au început deja să resimtă scumpiri ale polițelor, iar unul dintre principalii factori invocați de brokeri și de experții în imobiliare este inflația persistentă, care a determinat majorarea costurilor de reconstrucție și reparație a locuințelor.
De exemplu, pentru un apartament din București, evaluat la 80.000 de euro, proprietarul poate plăti în 2025 până la 780 de lei pentru o poliță completă, comparativ cu aproximativ 400 de lei în 2024. De la 1 ianuarie 2025, unele taxe au fost majorate cu până la 25%, afectând bugetele românilor. Cererea crescută pe piața imobiliară a dus la majorarea valorii proprietăților, ceea ce a determinat și o creștere a valorii asigurate. Asigurarea obligatorie pentru locuință este importantă pentru a ne proteja în caz de dezastre naturale și nu numai. Cu toate acestea, puțini români țin cont de acest aspect și nu își asigură casa sau apartamentul. De exemplu, în cazul unei calamități naturale, asigurarea obligatorie oferă protecție financiară pentru proprietari și ajută la procesul de reconstruire a locuinței. Comunitățile locale și autoritățile ar putea gestiona mai eficient situația dacă o parte din costuri ar fi acoperite de polițele de asigurare.
În timp ce Bucureștiul și Brașovul se situează pe locuri fruntașe în ceea ce privește numărul de polițe de asigurare obligatorie încheiate, în alte județe din țară nivelul asigurărilor obligatorii este extrem de scăzut. Prețul este de câteva sute de lei și variază în funcție de oraș și de tipul de locuință. Asigurările de casă sunt de două tipuri și anume pentru locuință tip A și locuință tip B. Locuința de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Termenul de locuință de Tip B se referă la o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Cert este că, în 2025, polițele obligatorii pentru locuințe se vor scumpi.