ApaVital crește prețurile la apă potabilă și tarifele la serviciile de canalizare și epurare, din cauza strategiei de tarifare și a inflației, care are loc în județul Iași. Totodată, strategia de tarifare a fost aprobată în Adunarea Generală a ARSACIS și este inclusă în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare
Strategia tarifară constituie o condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și din fonduri nerambursabile. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare.
ApaVital crește prețurile la apă potabilă. Care sunt noile prețuri practicate de la 1 ianuarie 2023
ApaVital ajustează prețurile la apă potabilă și la tarifele la serviciile de canalizare și epurare, din cauza strategiei de tarifare și a inflației. Strategia de tarifare a fost aprobată și este inclusă în Contractul de delegare.
„În conformitate cu strategia de tarifare inclusă în analiza cost beneficiu a contractului de finanțare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Iași și a indicelui de inflație calculat potrivit prevederilor din planul tarifar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, APAVITAL S.A. va ajusta prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare, valabile pentru întreaga arie de operare. De asemenea, de la aceeași dată, se ajustează și prețul pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii“, spun reprezentanții ApaVital iași.
Strategia de tarifare a fost aprobată în Adunarea Generală a ARSACIS, prin Hotărârea nr 22 din data de 26.08.2022 și este inclusă în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare. Ajustările de prețuri/tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin deciziile cu numerele 190 din 16.11.2022 (pentru apă potabilă, canalizare și epurare) și 184 din 07.11.2022 (pentru apă potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii).
Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile.
Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare.
Începând cu 1 ianuarie 2023, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite pe întreaga arie de operare va crește de la 7,48 lei, fără TVA /mc la 8,15 lei fără, TVA /mc.
Prețul pentru canalizare / epurare pentru întreaga arie de operare va crește de la 6,77 lei, fără TVA /mc la 7,38 lei, fără TVA /mc, din care canalizare de la 3,55 lei, fără TVA /mc la 3,87 lei și epurare de la 3,22 lei, fără TVA /mc la 3,51 lei, fără TVA /mc.
În ceea ce privește apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii, prețul va crește de la 2,81 lei, fără TVA /mc la 3,06 lei, fără TVA /mc.
Crește prețul și pentru apa industrială
Recent, Primăria Iași a adus la cunoștință publică un proiect de hotărâre, privind aprobarea ajustării prețului pentru apa industrială pe întreaga arie de operare a ApaVital S.A. Proiectul de hotărâre prevede majorarea tarifului pentru apa industrială. Tariful practicat în prezent de către ApaVital S.A. este de 3,43 lei pe metru cub de apă, fără TVA. Majorarea propusă este de 0,52 lei pe metru cub de apă. Prin adăugarea taxei pe valoare adăugată, în cuantum de 9 la sută, prețul final pe un metru cub de apă industrială va fi de 4,31 lei.
În luna martie 2022, consilierii locali au mai efectuat o creștere a tarifului privind apa industrială. La acel moment, prețul unui metru cub era de 3,22 lei. Creșterea a fost în valoare de 0,21 lei pe metru cub, rezultând un preț final de 3,74 lei pe metru cub, cu TVA.
Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, numărul 48 din 2009, permite operatorului regional stabilirea, ajustarea și modificarea prețurilor aferente apei industriale și apei produse și transportate în vederea redistribuirii, cu respectarea metodologiei de calcul, stabilite de autoritatea de reglementare competentă, aplicabile la data efectuării operațiunilor de stabilire, dar să crească prețurile la apă potabilă.
Liberalii demonstreaza inca o data ca jupuiesc romanii! Votati mai!!!!!! Si trebuie totodata sa acopere si niste cheltuieli cu banii romanilor, pentru a da mai ieftin Moldovei. Si iar manati mai…… dar de data asta manatii la alegeri……… pana dupa Nistru.