Prima pagină » National » Veste proastă pentru fumători. De la 1 ianuarie se scumpesc ţigările. Iată cât va costa un pachet
Veste proastă pentru fumători. De la 1 ianuarie se scumpesc ţigările. Iată cât va costa un pachet

Veste proastă pentru fumători. De la 1 ianuarie se scumpesc ţigările. Iată cât va costa un pachet

22 dec. 2020, 09:58,
în National

Ca la fiecare final de an, fumătorii din România primesc vești proaste. De la 1 ianuarie 2021 se scumpesc țigările. Începând din 1 ianuarie, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Legea a fost promulgată în regim de urgență de către președintele României, Klaus Iohannis. Specialiștii din industria alimentară estimează că românii vor trebui să scoată cu cel puțin 20% mai mulți bani din portofele pentru masa de Crăciun de anul acesta față de anul trecut.

Majorarea, calculată strict pe baza creșterii accizei, ar putea fi de 24 de bani/pachet (20 țigarete), de la 1 ianuarie, respectiv de 60 de bani/pachet, de la 1 aprilie.

De la 1 ianuarie se scumpesc ţigările

Pentru al treilea an consecutiv, la 1 ianuarie 2021, industria tutunului din România vă suporta încă o corecție în sensul creșterii accizelor, pentru a răspunde cerinței Directivei 64/2011, astfel că țigările se vor scumpi din nou.

Începând din 1 ianuarie, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Legea a fost promulgată în regim de urgență de către președintele României, pentru a evita posibilele sancțiuni ale Comisiei Europene. Majorarea, calculată strict pe baza creșterii accizei, ar putea fi de 24 de bani/pachet (20 țigarete), de la 1 ianuarie, respectiv de 60 de bani/pachet, de la 1 aprilie.

Prețul însă este stabilit de producători în funcție de mai mulți factori, nu doar în funcție de acciză. TVA-ul, alte taxe plus acciza constituie 80% din preț, restul reprezintă costuri cu materiile prime, forța de muncă, distribuția, transportul, implementarea diverselor reglementări.

”În acest am avut costuri suplimentare cu implementarea sistemului de trasabilitate a pachetelor, anul viitor vom avea directiva plasticelor și tot așa. Ponderea taxelor este covârșitoare, dar fiecare companie își stabilește propria strategie de prețuri în funcție de diverse elemente specifice”, explică Gildă Lazăr, JTI, citată de gândul.ro.

Accize de peste 12,3 miliarde de lei încasate din vânzarea de tutun

Accizele încasate din vânzarea de țigarete însumează, după 11 luni, peste 12,3 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă virată, în fața altor produse accizabile, precum motorina (aprope 10,2 miliarde de lei), bezina fără plumb (2,8 miliarde de lei) sau berea (aproximativ 635 de milioane de lei).

Pe lângă țigarete, statul a încasat accize și din vânzarea altor produselor de fabricație internă destinate fumătorilor, iar cele mai consistente sunt din: produse din tutun încălzit- 95,5 milioane de lei, tutun de fumat fin tăiat, destinat rulării de țigarete – peste 42,6 milioane de lei, vânzarea de țigări și țigări de foi – 24 de milioane de lei. Alte sume vin din accizele încasate în vamă, iar din importul de țigarete, de exemplu, au mai venit peste 516 milioane de lei.

Masa de Crăciun, mai scumpa decât anul trecut

Sindicatele din Industria Alimentara estimează că românii vor trebui să scoată cu cel puțin 20% mai mulți bani din portofele pentru masa de Crăciun de anul acesta față de anul trecut. Acestea spun că producătorii vor mări prețurile, din cauza pierderilor din pandemie.

Carnea, fructele și legumele sunt produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri de preț. Scumpirile vin după alte majorări care au avut loc în acest, spune Consiliul Concurenței.

Pâinea, cozonacul sau covrigii sunt câteva dintre produsele de panificație, care se regăsesc pe masa de Crăciun și care vor fi mai scumpe în acest an. (CG1) Daca acum în hypermarket-uri un cozonac costa 20 de lei, prețul unui kg ar putea ajunge la 30 de lei de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *