Veste proastă pentru părinți și elevi după reluarea cursurilor. Un elev a fost confirmat cu Sars-Cov-2. Este vorba de un caz la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” din Sectorul 6 al Capitalei.
Elevul se afla într-o clasă de 28 de elevi, dar doar 26 au venit fizic la școală. Ceilalți 2 elevi studiau online, la cererea părinților.
La începutul săptămânii, bunica unei eleve a fost testată pozitiv la COVID-19, apoi marți a fost confirmată și eleva de la clasa a II-a. Testarea copilului nu s-ar fi făcut în școală, iar de marți eleva nu a mai mers la ore. Marți seară, părinții celorlalți copii au fost înștiințați de conducerea instituției de învățământ să nu mai vină la cursuri de miercuri.
Informaţia a fost confirmată de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care a precizat că s-au luat măsurile necesare, prevăzute în ordinul comun dat de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii pentru redeschiderea şcolilor.
Un comitet al școlii a fost convocat pentru a lua noi măsuri.
Clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată
Din primele informații, elevul se simte bine, însă, conform protocolului, clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor face o anchetă epidemiologică pentru a putea stabili care sunt persoanele cu care elevul a intrat în contact.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce măsuri de urgență vor fi luate în cazul apariției unor astfel de infectări.
„Dacă şi unde vor apărea astfel de situaţii, aş vrea să vă asigur că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, cu DSP-urile şi cu toţi cei îndrituiţi, nu vom ezita nicio clipă să luăm acele decizii care contribuie la siguranţa sanitară în şcolile din România. Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele şcolare judeţene, deci în legătură permanentă cu toate şcolile. Evaluări vor fi făcute săptămânal, raportările din ziua de vineri vor fi luate ca referinţă pentru rata de infectare pentru a şti cum se derulează lucrurile în continuare. Evaluările sunt făcute cu cadenţă săptămânală, excepţie fiind, desigur, şi au fost astfel de situaţii, localităţile care intră în carantină, caz în care evaluarea nu mai e săptămânală şi şcoala intră, din păcate, în carantină odată cu întreaga localitate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Florin Cîțu: „Părinții să fie responsabili“
Elevii au început școala de luni, în cele trei scenarii prezentate de autorități. Florin Cîțu a transmis cadrelor didactice să se vaccineze, iar părinții să aibă grijă ca în cazul în care un copil are semne de infectare să fie ținut acasă.
„E foarte important să purtăm mască și să respectăm regulile. Ține de noi să avem un an școlar fără probleme. Fac un apel către părinți să-i observe pe copii, iar la primul semnal să îi țină acasă. Fac un apel către profesori să se vaccineze. E important ca să avem un an școlar fără probleme. România se menține la nivel mondial pe locul 14. Bineînțeles că sunt probleme, dar ne menținem bine”, a declarat Florin Cîțu.
Copiii ai căror părinți nu doresc testarea, aceștia nu vor putea veni la școală
Ministrul Educației a precizat că, în cazul în care părinții sunt de acord, testarea elevului care prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS – CoV – 2 se face în şcoală dacă aceasta are în dotare un cabinet medical, iar dacă nu există acest cabinet medical, testarea va fi făcută de Direcția de Sănătate Publică „pe fluxul normal”. Testarea se va face în prezenţa unuia dintre părinți şi de către personal medical calificat. Însă, dacă părinţii nu doresc testarea copilului, copilul nu mai revine în unitatea de învățământ cel puţin o perioadă de 14 zile.
„Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a menționat Sorin Cîmpeanu.