Prima pagină » Actualitate » Veste proastă dată de Ludovic Orban: Doar un sfert dintre tabletele promise vor fi cumpărate!
Veste proastă dată de Ludovic Orban: Doar un sfert dintre tabletele promise vor fi cumpărate!

Veste proastă dată de Ludovic Orban: Doar un sfert dintre tabletele promise vor fi cumpărate!

31 aug. 2020, 10:16,
în Actualitate

Veste proastă dată de premierul Ludovic Orban. Premierul a demonstrate, însă o dată, dacă mai era nevoie, incompetența de care dă dovadă Executivul. Ludovic Orban a declarat că Guvernul poate cumpăra doar 70-80.000 de tablete pentru elevi, dintre cele 250.000 promise.

Ludovic Orban a menționat că licitația derulată prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate nu poate fi încheiată, motiv pentru care va demite conducerea acestei instituții.

„Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete. Achiziția e la ONAC. Vom schimba conducerea“, a spus Ludovic Orban.

Premierul aruncă vina pe președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, nerecunoscând faptul că în atâtea luni nu a fost în stare să cumpere cele 250.000 de tablete cu care s-a lăudat atât.

„Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult“, a precizat Ludovic Orban.

Veste proastă dată de Ludovic Orban: Doar un sfert dintre tabletele promise vor fi cumpărate!

Astfel, cele 250.000 de tablete promise pentru elevii care provin din familii defavorizate, care oricum n uar fi fost suficiente, vor fi doar 70-80.000 și cu siguranță nu vor ajunge în timp util la destinatrii finali.

„O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor“, a menționat Ludovic Orban.

Acum, premierul aruncă responsabilitatea în curtea autorităților locale, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar și spune că acestea pot achiziționa tabletele, după care să umble cu mâna întinsă la Guvern pentru a deconta investiția.

„Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai spus Ludovic Orban.

Incompetență crasă la toate nivelurile Guvernării liberale

Cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul, întrucât procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient, a declarat Marian Murguleţ, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, responsabil cu Tehnologia Informaţiei.

„Datele primite acum câteva zile de colegii de la Ministerul Educației arată că, din totalul de 22.000 de săli de curs sau laboratoare, 74% sunt conectate la internet și 26%, nu. Una dintre soluții este achiziția de tablete cu conectivitate pentru 24 de luni. Știți că există o procedură pentru achiziția a 250.000 de tablete în curs de evaluare. Din perspectiva mea, nu cred că ONAC a gestionat procedura de achiziție, care este în derulare, prea eficient, însă mă bazez că, împreună cu colegii de la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) și de la Ministerul Educației vom corecta această situație”, a spus Marian Murguleţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *