Prima pagină » Actualitate » Veste proastă dată de Alexandru Rafila: „În maximum o lună, numărul de cazuri se dublează“

Veste proastă dată de Alexandru Rafila: „În maximum o lună, numărul de cazuri se dublează“

29 oct. 2020, 14:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Alexandru Rafila dă o veste proastă românilor, după ce astăzi a fost anunțat un nou de record de cazuri. 6.481 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore cu COVID-19. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că în maximum o lună numărul de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19 s-ar putea dubla.

„În mod clar, în momentul de faţă, trebuie rapid acţionat la la nivelul sistemului de sănătate publică pentru că este singurul loc unde putem să identificăm mai rapid cazurile, să testăm contacții şi să luăm măsurile de izolare. Cu cât facem lucrul ăsta mai rapid şi nu aşteptăm 4-5 zile să obţinem rezultatul unei persoane suspecte, cu atât putem să sperăm să aducem lucrurile sub control.

Alexandru Rafila: „Capacitatea şi calitatea intervenţiei scade foarte mult dacă numărul de cazuri crește foarte mult“

Reprezentantul României la OMS susține că sistemul de sănătate ar putea fi depășit dacă numărul de cazuri noi anunțate zilnic va crește foarte mult.

„Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci vom pierde şi această oportunitate pentru că sistemul de sănătate publică şi aşa este de multe ori depăşit de numărul actual de cazuri. Gândiţi-vă că, dacă se dublează numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scade foarte mult“, a precizat Alexandru Rafila.

„În maximum o lună, numărul de cazuri se dublează“

Medicul adaugă că la o rată de multiplicare undeva în jur 1,2, dublarea numărulu ide cazuri va veni în maximum o lună.

„Dublarea vine în maximum o lună, poate şi mai puţin, pentru că, dacă avem un indice în rata aceea de multiplicare undeva în jur 1,2, înseamnă că o să avem tot mai multe cazuri pentru că, de la o săptămână la alta, se adaugă şi cazurile nou detectate, cele din creştere. Se amplifică şi mai mult această răspândire a bolii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Este un record și nu ne vom opri aici!“

Și prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a reacționat după ce astăzi numărul de cazuri noi de infectări anunțate pentru ultimele 24 de ore. Prof. dr. Carmen Dorobăț este de părere că cifra de 6.500 de cazuri va continua să crească. Acest lucru este arătat de parcursul fenomenul epidemiologic. Chiar dacă medicii par plictisitori pe micile ecrane, aceştia transmis persoanelor că trebuie să conştientizeze faptul că cei din linia întâi se afla aici pentru binele tuturor.

„Este un record, aproape 6.500 de cazuri și nu ne vom opri aici, pentru că așa cum arată mersul acestui fenomen epidemiologic, acest lucru va fi escaladat în zilele următoare și bineînțeles, noi, medicii, poate am devenit plictisitori pe ecranele televizoarelor, când fără să vrem să introducem panică în vreun fel… lumea trebuie să conștienizeze că ne aflăm aici și vorbim pentru binele nostru, al tuturor că societate. Așa, după cum vedem, la acest număr de cazuri și calculul ulterior ce ar putea să ajungă 5% în AŢI și o mortalitatea care depășește 50%, este vorba de o lovitură adusă întregii societăți, nu numai unei anumite zone”, a spus Carmen Dorobăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`