Prima pagină » Actualitate » Veste pentru pensionarii din România! Câți bani vor primi cei care au lucrat în grupa I sau II

Veste pentru pensionarii din România! Câți bani vor primi cei care au lucrat în grupa I sau II

15 mart. 2024, 12:20,
BZI.ro, în Actualitate

Veste pentru pensionarii din România! Mulți pensionari care au ani buni munciți la grupele I și II se plâng că vor avea mai puțini bani la recalculare. Iată câți bani vor primi cei care au lucrat în grupa I sau II.

Veste pentru pensionarii din România!

Pensionarii vor primi sume de bani dacă au lucrat la grupele I sau II de muncă potrivit noii legi a pensiilor.

Noua lege a pensiilor privind lucrul la grupa I și II va acorda 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;  0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.

Pentru 5 ani la grupa I un pensionar primește în plus la pensie 2,5 puncte bonus X 81 de lei = 200 lei. Pentru 5 ani la grupa II se acordă 0,25 puncte bonus pe an X 5 = 100 lei

Dacă o persoană muncit 10 ani în grupa I, aceasta primește 0,5 puncte bonus pe an X 10, adică 5 X 81 lei = 405 lei Dacă pensionarul a muncit 10 ani în grupa  II-a, va lua 0,25 puncte bonus X 10 ani = 2,5 puncte bonus, adică 2,5X81 lei = 202 de lei.

Cum vor fi recalculate pensiile românilor care au muncit în condiții speciale

Pe 1 septembrie 2024 intră în vigoare noua Lege a Pensiilor, care aduce schimbări importante pentru pensionarii care au lucrat în grupa I sau grupa a II-a de muncă. Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi a clarificat ce se va întâmpla cu pensiile și cum va fi făcută recalcularea.

„Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite. Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare.”, a explicat Marius Budăi.

Pensionarii vor primi un nou cupon de pensii la 1 septembrie. Cu această ocazie ei vor vedea dacă au primit pensia mărită, așa cum este cazul a 3.000.000 de pensionari, sau vor rămâne cu pensia în plată. Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă. Cu o formulă nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.  Mai mult, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *