Prima pagină » International » Veste neașteptată pentru cetățeni! Se schimbă modul de vot
Veste neașteptată pentru cetățeni! Se schimbă modul de vot

Veste neașteptată pentru cetățeni! Se schimbă modul de vot

09 mai 2024, 07:30,
în International

Veste neașteptată pentru cetățeni! Aceștia vor putea să facă un lucru care nu putea fi făcut de acasă până acum. Iată că se schimbă modul de vot.

Veste neașteptată pentru cetățeni!

Cetățenii Estoniei vor avea posibilitatea să-și exprime votul la alegeri folosind telefoanele mobile în viitor, după ce Parlamentul de la Tallinn a aprobat marți, 7 mai, un proiect de lege. Conform proiectului de lege, votul electronic va fi posibil nu doar de pe computere, ci și prin intermediul aplicațiilor speciale destinate sistemelor comune de operare de pe telefoanele mobile.

Cerințele tehnice vor fi stabilite de către comisia electorală înainte de fiecare scrutin electoral. Modificarea legislativă urmează să intre în vigoare în luna octombrie. Prin urmare, opțiunea de votare prin intermediul telefonului mobil nu va fi disponibilă în alegerile din luna iunie pentru Parlamentul European.

Legea votului online a stârnit controverse

Estonia a fost prima țară din Europa care a permis votul online în alegerile politice. Această procedură este încă controversată în multe state internaționale din cauza îndoielilor privind fiabilitatea ei. Totuși, în acest stat baltic, cunoscut sub numele de e-Estonia, votul online este predominant: mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.

Cei 1,2 milioane de cetățeni ai Estoniei pot gestiona aproape toate aspectele vieții lor de zi cu zi online. Estonia este recunoscută ca un pionier al digitalizării și al administrației electronice în Europa, deschizând calea pentru alte state în acest domeniu.

Nu toate statele susțin digitalizarea. De exemplu, Franța vrea să limiteze utilizarea telefoanelor de către copiii cu vârsta până în 11 ani și a anunțat că va impune reguli stricte. Mai mult, aplicaţiile de social media ar trebui interzise copiilor sub 15 ani, iar minorii de peste 15 ani ar trebui să aibă acces doar la platforme considerate ,,etice”, se precizează în noul proiect de lege.

Un studiu recent realizat de neurologul Servane Mouton a arătat că reţelele de socializare ar putea afecta profund sănătatea mintală a tinerilor şi medicul a cerut companiilor de tehnologie să protejeze copiii care se află în stadii critice de dezvoltare a creierului.

Guvernul britanic a adoptat o lege care interzice anumite parole utilizate de mulți posesori de telefoane mobile. În Marea Britanie, conform noilor legi, tehnologiile care utilizează parole slabe precum „admin” sau „12345” vor fi interzise. Aceste legi cer ca toate dispozitivele inteligente să respecte standarde minime de securitate. Producătorii de telefoane, televizoare și alte dispozitive inteligente sunt acum legal obligați să protejeze aceste dispozitive conectate la internet împotriva accesului neautorizat al infractorilor cibernetici. Utilizatorii sunt îndemnați să folosească parole mai sigure. Acțiunea guvernului britanic vine într-un moment în care consumatorii și companiile sunt din ce în ce mai expuși la atacuri cibernetice într-un ritm alarmant. Consumatorii vor fi mai liniștiți că dispozitivele lor inteligente sunt protejate de infractorii cibernetici.

O altă lege valabilă pentru cei care au telefoane mobile a intrat în vigoare și în România. Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin repararea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024