Veste neașteptată pentru cei care vor să își cumpere o locuință. Prețurile au crescut, fie că este vorba de un apartament, o garsonieră sau o casă. Și românii au început să își schimbe preferințele și ajustează criteriile de achiziție a locuințelor, adică verifică mai atent calitatea construcțiilor și eficiența energetică a locuințelor. Iată ce se ăntâmplă pe piața imobiliară.
Veste neașteptată pentru cei care vor să își cumpere o locuință
Specialiștii în domeniul imobiliar estimeaază în lunile următoare o creștere a prețurilor locuințelor de 10%. Domeniul imobiliar este parțial afectat de ratele ridicate ale dobânzilor, dar sectorul rezidențial performează, observându-se o dezvoltare mai mare în zone periurbane.
Sunt și mai mulți români care preferă să își construiască case în regim propriu, în general aproape de natură și departe de orașe pentru o calitate mai bună a vieții. Astfel, integrează soluții ecologice, panouri solare, sisteme de recuperare a energiei și materiale sustenabile în construirea caselor pentru a reduce pe termen lung costurile prin eficiență energetică.
Costurile unei case construite de la zero, după bunul plac, variază în funcție de localizare, materialele folosite sau complexitatea proiectului.
Pe piața imobiliară vor apărea mai multe schimbări importante începând de anul acesta, printre care adaptarea politicilor de urbanizare pentru a fi evitată supraaglomerarea localităților și îmbunătățirea infrastructurii – transport, utilități și servicii publice. De asemenea, va fi o mai mare presiune pentru dezvoltare sustenabilă, dezvoltatorii imobiliari fiind nevoiți să integreze tehnologii verzi și să urmărească certificări de eficiență energetică.
Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare pentru propria casă
Mulți vor să afle cât costă să îți construiești singur o casă în 2024. Prețurile pot varia în funcție de mărimea și tipul de imobil. În ultimii ani, românii au decis să se mute de la bloc la casă. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante.
Prețul materialelor de construcție a crescut considerabil. În ciuda acestui aspect, românii nu au renunțat în a-și ridica propria casă. Costul cu materialele de construcție depinde de amploarea lucrării. Pentru stadiul de finisată la cheie, costul pornește de la 45 mii de euro. Pe lângă costurile materialelor de construcție, o sumă importantă este alocată manoperei. Costul pentru a construi o casă de până la 80 mp este de 250 euro/mp la roșu și ajunge până la 450 euro/mp la cheie.
Deși deocamdată prețurile sunt mai mici față de anul trecut, se așteaptă din ara anului 2024un val de scumpiri la toate materialele de construcție. Românii care vor să își construiască singuri o casă în anul 2024 trebuie să scoată bani mulți din buzunare, având în vedere prețurile materialelor de construcție.
Multe persoane oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar atunci când vor să își achiziționeze o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit.
Persoanele care doresc să acceseze un credit prin programul Noua Casă trebuie să aibă un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită. Trebuie cunoscute și dezavantajele programului Noua Casă 2024. Nu se poate vinde locuința timp de cinci ani de la achiziționare. Românii care vor să obțină în acest an un credit pentru Noua Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia nu trebuie să dețină o locuință sau un alt tip de proprietate. În acest sens, persoana trebuie să dea o declarație pe propria răspundere pentru a obține calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și se va discuta avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită.
Unii preferă și creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului.