Prima pagină » Actualitate » Veste îngrijorătoare pentru toți românii! UE va interzice centralele pe gaz și cărbune

Veste îngrijorătoare pentru toți românii! UE va interzice centralele pe gaz și cărbune

13 mart. 2024, 08:20,
BZI.ro, în Actualitate

Veste îngrijorătoare pentru toți românii! Este o nouă directivă adoptată de Parlamentul European, iar termenul limită este 2040. UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

Veste îngrijorătoare pentru toți românii!

Uniunea Europeană vrea ca în viitor centralele pe gaz și cărbune să dispară. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament. Uniunea Europeană vrea să le interzică, din 2040. Sunt țări, precum Germania, care interzic inclusiv reparaţiile. Încă din 2022, Clujul a interzis centralele pe gaz, în construcţiile noi. E singurul judeţ din ţara care a luat această măsură, în timp ce ministerul mediului amâna luarea unei decizii la nivel naţional.

Unii dezvoltatori din România au început să construiască în funcție de consumul energetic. În ultimii ani, tot mai mulți romni și-au manifestat interesul pentru clădirile care folosesc sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură. Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. UE dorește ca orice clădire nouă, începând cu 2030, să aibă emisii zero și să-şi asigure consumul de energie din surse regenerabile.

Termenul scade până la 2028 pentru clădirile deţinute de autorităţile publice. Toate clădirile existente ar trebui să ajungă la acest nivel până în 2050, printr-un val de renovări. Clădirile publice ar trebui să-şi pună panouri solare, acolo unde se poate. Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Românii primesc bani de la stat pentru eficientizarea energetică a locuinței

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței în anul 2024.

Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei. Doar anumiți români ar putea beneficia însă de bani gratis de la stat.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică. (…) Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.”, a declarat Adrian Câciu.

Comentarii
  • Nu si daca intro zi o sa le dam si MUE !

  • ce-ar fi să fie în sfîrșit interzisă …UE?! 🙁

  • Inseamna ca 2040 e termenul limita pana cand trebuie sa iesim din UE. Dar de fapt trebuie sa scapam de Comisia Europeana mai devreme, nu putem astepta pana in 2040.
    UE este o dictatura a Comisiei Europene.

  • Romania trebuie sa ia atitudine la UE. Ne-au distrus totul pentru a deveni doar o tara de consumatori in orice domeniu. Daca politicienii alesi nu vor intelege, Romanii trebuie sa ceara pedeapsa cu moartea pentru cei ce aduc si sustin genocidul sub toate formele in tara noastra.

  • Totul politic. Să nu mai cumpere gaz din Rusia și să îți vândă nemtii panouri. Ne- au făcut piața de desfacere de când am intrat în UE.

  • DOAR PT CE SE CONSTRUIESTE ,Cartiere intregi nu mai au posibilitatea sa fie conectate la o retea mare sau chiar de scara ,bloc !!!

  • Vestitii producatori germani de panouri solare :))

  • Sa le interzica. Puneti centrala pe curent saracilor! :))

  • Visinescu - casier, presedinte, administrator, sef de scara

    astia-s bolnavi la cap? dar locatarii care si-au montat centrale de apartament si si-au scos coloanele de la termoficare din imobile ce fac acuma? sau care si-au izolat cu vata de sticla si rigips coloanele din imobile pe banii lor ca sa plateasca mai putin la termoficare deoarece si-au pus centrale de apartament trebuie sa sparga rigipsul si sa-si scoata vata de sticla de pe coloane.

    oamenii si-au pus centrale de apartament ca sa aiba caldura si apa calda la discretie si la ce temperatura vor muschiul lor, nu la temperatura care ti-o da CET-ul! platesti m3 apa calda si gigacalorie la preturi exorbitante si ai caloriferele aproape reci, iar apa ce curge la baie/bucatarie e ca apa de vara, nu poti spala vasele, nu poti face baie/dus, s.a. ca sa faci o baie/dus sau sa speli la chiuveta la bucatarie vase, oale, tigai, s.a. trebuie sa lasi apa sa curga intr-una ca sa se incalzeasca sa-ti poti face treaba, apometrele merg, iti vine o factura jos la scara la afisier de trebuie sa „spargi” toata pensia/salariul/alocatia copiilor doar pentru plata lunara la intretinere?

  • „UE va interzice centralele pe gaz și cărbune”, zau? ca sa stai cu calorifele la maxim ca sa te mulga CET-ul si ApaVital de bani? la fel si la chiuveta sau la cada, trebuie sa lasi apa sa curga o gramada ca sa se incalzeaza, apometrele merg. doar sa ai bafta ca cineva de pe coloana cu tine sa spele in acelasi timp si sa vina repede apa calda la chiuveta sau la cada. iti vine o factura jos la scara la afisier de trebuie sa „spargi” toata pensia/salariul/alocatia copiilor doar pentru plata lunara la intretinere!

  • Visinescu - casier, presedinte, administrator, sef de scara.

    p**** mamii lor! pentru asta sa-mi demontez eu centrala de apartament? ca sa le platesc lor aproape 17 lei m3 de apa rece si vreo 24 lei m3 de apa calda cat e trecut jos la afisier pe lista de plata la intretinere? si ma mai trece asociatia si cu pierderi. gigacaloria si asta cica e 773,14 lei, noroc ca inca mai este subventionata de catre Primarie cu 473 lei.

    IA LA MUMU UE!

  • u3 vrea mu3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *