Prima pagină » International » Veste îngrijorătoare la nivel mondial! Ce se va întâmpla cu prețul petrolului, după atacul Iranului asupra Israelului

Veste îngrijorătoare la nivel mondial! Ce se va întâmpla cu prețul petrolului, după atacul Iranului asupra Israelului

15 apr. 2024, 10:30, 1 ,
BZI.ro, în International

Veste îngrijorătoare la nivel mondial! Preţurile petrolului sunt aşteptate să crească luni, 15 aprilie 2024, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiştii duminică, 14 aprilie, dar câştigurile suplimentare ar putea depinde de modul în care Israelul şi Occidentul aleg să riposteze. Iată ce se va întâmpla concret cu prețul petrolului, după atacul Iranului asupra Israelului.

Veste îngrijorătoare la nivel mondial!

Iranul a lansat drone şi rachete explozive asupra Israelului sâmbătă seara, 13 aprilie 2024, ca răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria, la 1 aprilie, un prim atac direct asupra teritoriului israelian care a stârnit temeri de un conflict regional mai larg.

Preocuparea provocată de un posibil răspuns din partea Iranului la atacul asupra complexului ambasadei sale din Damasc a susţinut preţurile petrolului, săptămâna trecută, şi a contribuit la trimiterea, vineri, a preţului ţiţeiului Brent de referinţă la nivel mondial, la 92,18 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie. Cotaţia a închis în acea zi în creştere cu 71 de cenţi, la 90,45 USD pe baril, în timp ce contractele pentru țiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 64 de cenţi, la 85,66 USD pe baril.

,,Este rezonabil să ne aşteptăm la preţuri mai mari la reluarea tranzacţiilor.”, a declarat Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

,,Preţul petrolului ar putea creşte la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul loveşte Israelul de pe teritoriul său. Cât timp va dura orice reacţie va depinde de răspunsul israelian. De asemenea, întâlnirea virtuală a G7 de astăzi trebuie monitorizată, cu ochii pe dacă vizează sau nu exporturile de ţiţei iraniene.”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Scăderea exporturilor iraniene ar duce la o nouă creştere a preţului petrolului şi a costului benzinei în SUA, un subiect sensibil din punct de vedere politic înainte de alegeri. Un alt factor de urmărit va fi orice impact asupra transportului prin Strâmtoarea Hormuz, prin care trece zilnic aproximativ o cincime din volumul total al consumului mondial de petrol.

Ce tactică va aplica Israelul în conflictul cu Iranul

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 350 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte

Israelul nu caută război după atacul Iranului și „este nevoie de echilibru în această situație.”, a declarat duminică președintele israelian Isaac Herzog.

Premierul Benjamin Netanyahu vorbește cu mulți lideri mondiali și există „un dialog intim cu aliații” ca răspuns la acțiunile Iranului, a spus el.

„Luăm în considerare totul. Acționăm cu calm și lucid.”, a mai precizat Herzog.

Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene.

„Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă.”, a spus Katz, ministrul israelian de externe. ,,Israelul va răspunde la atacul Iranului, dar factorii de decizie nu au ajuns la o concluzie cu privire la tipul de răspuns.”, a declarat un oficial israelian.

Comentarii
  • ce mă interesează prețul oloiului, doar sînt verde, deșteptat (adică „woke”) îmi fac griji despre climă și am încredere totală în politicienii care lucră 24/7 pt. binele nostru! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024