Prima pagină » Actualitate » Veste importantă pentru părinți! Ce spune ministrul Educației despre declarație pe propria răspundere în noul an școlar
Veste importantă pentru părinți! Ce spune ministrul Educației despre declarație pe propria răspundere în noul an școlar

Veste importantă pentru părinți! Ce spune ministrul Educației despre declarație pe propria răspundere în noul an școlar

01 sept. 2020, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Veste importantă pentru părinți! Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că declarație pe propria răspundere a părinților în noul an școlar, așa cum prevedeau normele, va fi exclusă.

Declarația pe care ar fi trebuit să o completeze părinții a creat o adevărată polemică. Potrivit ministrului Educației, părinții nu vor mai fi obligați să completeze declarația pe propria răspundere pentru copii, în noul an școlar.

Veste importantă pentru părinți! Ministrul Educației a cerut scoaterea declarației pe propria răspundere a părinților

Monica Anisie a precizat că i-a solicitat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să elimine această responsabilitate care cădea pe umerii părinților.

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm marți și nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a declarat Monica Anisie.

Nemulțumirile asociațiilor de părinți

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți,Iulian Cristache, solicitase modificarea prevederilor potrivit cărora copiii nu vor fi acceptați la școală în lipsa unei declarații pe proprie răspundere din partea părintelui, prin care să ateste că elevul nu are simptome de COVID-19.

„Părinţii pot face un triaj observaţional, dar nimic mai mult. Să observe dacă are temperatură, dacă este răcit rău, astfel încât să nu trimită copiii la şcoală. Noi am solicitat astăzi Ministerul Sănătăţii să modifice acea anexă”, a precizat Iulian Cristache.

Nelu Tătaru dorea ca părinții să completeze declarația

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, considera săptămâna trecută că părinţii trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere atunci când copiii lor vor merge la şcoală, documentul fiind necesar la triajul epidemiologic.

„Atât pentru binele copilului fiecăruia dintre noi, cât şi pentru ceilalţi copii, ar trebui să completăm această declaraţie, în care spunem dacă acesta, în ultimele zile, a prezentat nişte semne. Cred că este un lucru elementar şi un lucru de siguranţă pentru fiecare dintre noi. Haideţi să nu complicăm această declaraţie”, a spus atunci Nelu Tătaru.

Minsitrul Sănătății considera că autorităţile nu au pretenţia ca părinții să se erijeze în medici prin completarea informaţiilor din declaraţie.

„Nici nu am avut pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic, dar să ne dea nişte simptome pe care le-a avut în ultima perioadă, pentru ca cel care face acel triaj observaţional, la început, să aibă un reper în desfăşurarea acestui triaj observaţional, pentru a-l completa pe cel epidemiologic”, a menționat Nelu Tătaru.

Trei scenarii pentru cursuri

Anul scolar 2020 – 2021 va începe pe 14 septembrie, în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19.

Autoritățile au întocmit trei scenarii pentru revenirea la cursuri a elevilor. Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Scenariul galben (risc mediu) – între 1 si 3 persoane detectate cu noul coronavirus.

Scenariul roșu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Cele trei scenarii nu vor fi valabile pe tot parcursul anului școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`