Prima pagină » Eveniment-Social » Veste importantă pentru cele 5 mari universități de stat din Iași! În joc este suma de 20 de milioane de euro
Veste importantă pentru cele 5 mari universități de stat din Iași! În joc este suma de 20 de milioane de euro

Veste importantă pentru cele 5 mari universități de stat din Iași! În joc este suma de 20 de milioane de euro

25 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Moment important pentru toate cele 5 mari universități de stat din Iași! În joc este suma de 20 de milioane de euro. Concret, Ministerul Educației a decis ca fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, în 2022, să fie de 100.000.000 de lei. Potrivit Metodologiei privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat, 45 la sută dintre fondurile alocate în acest sens sunt repartizate în funcție de poziția acestora în metarankingul universităților din România pentru anul 2021

Toate cele 5 mari universități de stat din Iași ar putea primi bani publici în plus! În joc este suma de 20 de milioane de euro. Ministerul Educației a decis ca fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, în 2022, să fie de 100.000.000 de lei.

Metodologia privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat prevede ca 45 la sută dintre fondurile alocate în acest sens sunt repartizate în funcție de poziția acestora în metarankingul universităților din România pentru anul 2021.

Cele 5 mari universități de stat din Iași ar putea primi milioane de lei pentru cercetare

Metodologia privind finanțarea cercetării științifice universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat, în 2022, prevede ca Ministerul Educației să constituie un fond în acest sens, cu următoarele obiective: creșterea resursei umane specializate în cercetarea științifică din universități, inclusiv implicarea studenților în cercetare, dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare și inovare și finanțarea activității de profil în universități, creșterea performanței și vizibilității cercetării românești în plan internațional. Fondul bugetar alocat este de 100.000.000 de lei, sumă similară celei de anul trecut. Toate universitățile de stat sunt eligibile, iar aceste fonduri sunt considerate venituri proprii ale universității și sunt utilizate conform autonomiei universitare.

Modul de alocare al fondurilor este următorul: 20 la sută sub formă de sumă fixă, repartizată în mod egal pentru toate universitățile de stat, 45 la sută în funcție de punctajul obținut în metarankingul universităților pentru 2021, 20 la sută pentru programele de studii din domeniile prioritare și artistice, în funcție de numărul de studenți, 10 la sută- luând în considerare numărul de cercetători și de conducători de doctorat, 5 la sută pe baza scorului asociat rezultatelor științifice.

Profesori din Iași în grupul de lucru responsabil de realizarea exercițiului național de metaranking

Metodologia prevede în selectarea clasamentelor internaționale luate în calcul că se ține cont de ”gradul de accesibilitate pentru diferite tipuri de universități, criteriile utilizate și de nivelul final de apreciere, ce trebuie să se reflecte printr-un scor global al universității”. Principiile urmărite: clasamentele se bazează dominant pe criterii/indicatori academici relevanți, oferă o evaluare globală, nu doar pe anumite domenii de specializare, iar clasamentele restrictive pentru minimum 50 la sută dintre universități sunt evitate.

Grupul care se ocupă de metaranking pentru Ministerul Educației îi include pe: Carmen Chifiriuc (Universitatea din București), Marius Profiroiu (ASE București), Carmen Loghin (Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași), Valentin Navrapescu (Politehnica București), Valentin Popa (Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava), Radu Oprean (UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj), Vasile Vântu (Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași), Sorin Crișan (Universitatea de Arte din Târgu Mureș). Astfel, cele 5 mari universități de stat din Iași ar putea primi o nouă finanțare, în joc fiind suma de 20 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *