Prima pagină » National » Veste importantă pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Locatarii nu știau asta
Veste importantă pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Locatarii nu știau asta

Veste importantă pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Locatarii nu știau asta

26 iun. 2024, 10:30,
în National

Veste importantă pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Când vine vorba despre cel mai sigur etaj de la bloc în caz de cutremur, părerile sunt împărțite. Unii consideră că sunt în siguranță la parter, în timp ce alții consideră că este mai bine să fie la etaj. Realitatea este alta, iar avantajați sunt cei care stau la ultimul etaj din bloc. Locatarii nu știau asta.

Veste importantă pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc

Locatarii de la etajele superioare au un avantaj în cazul unui cutremur puternic deoarece structura unei clădiri poate ceda pe verticală. Planșeele se pot prăbuși unul peste altul. Prin urmare, cei care locuiesc la ultimul etaj sunt mai puțin expuși pericolelor.

Dezavantajul celor care stau la ultimul etaj din bloc este poluarea fonică. Specialiștii spun că cele mai expuse sunt persoanele care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor, în special în zonele aglomerate. De exemplu, la etajul 10 se poate trece de 75 de decibeli. Acest lucru se întâmplă din cauza efectului de tunel, influențat de modul în care au fost ridicate unele dintre clădiri.

Amendă pentru locatarii care încalcă regulile de conviețuire la bloc

Viața la bloc presupune respectarea anumitor reguli pentru buna conviețuire a locatarilor. Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Cei care stau la bloc nu au voie să facă asta.Este vorba despre legea mirosurilor. Legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare. Sancțiunile sunt uriașe pentru cei care își deranjează vecinii. Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Recent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.

OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de:

– până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;

– până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.

Rămâne de văzut cum ar putea fi aplicată, în cazul locatarilor de la bloc. Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024