Prima pagină » Coronavirus » Veste extraordinară dată de Ugur Sahin:  „Este posibilă lansarea vaccinului anti COVID-19 în decembrie“

Veste extraordinară dată de Ugur Sahin:  „Este posibilă lansarea vaccinului anti COVID-19 în decembrie“

20 nov. 2020, 09:02,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Ugur Sahin, fondator și director BioNTech, a dat o veste extraordinarăîn legătură cu vaccinul anti COVID-19. Ugur Sahin a declarat că lansarea vaccinului împotriva COVID-19 în luna decembrie a acestui an este posibilă. Vineri, 20 noiembrie, va fi depusă cererea pentru autorizare în SUA, iar săptămâna viitoare, în Europa.

BioNTech şi Pfizer au anunțat săptămâna aceasta că vaccinul dezvoltat în colaborare a fost un succes în fazele de testare, dovedind o eficiență de 95%.

„Lucrăm la viteză maximă. Există șansa ca în acest an să primim aprobarea din SUA sau Europa sau ambele. Putem începe chiar să livram vaccinul în decembrie, dacă toată lumea colaborează foarte strâns”, a subliniat Ugur Sahin.

Ugur Sahin: „Lucrăm la o formulă îmbunătăţită“

Altfel, Ugur Sahin a anunțat că BioNTech lucrează la o formulă îmbunătăţită pentru vaccinul său care să permită transportarea acestuia la temperatura camerei.

Condiţiile de transport şi păstrare a vaccinului anti-COVID-19 sunt dificil de respectat: produsul trebuie ţinut la -75 grade Celsius, cu 50 de grade mai rece decât orice alt vaccin folosit în prezent în SUA, lucru care pune în mare dificultate multe țări cu sisteme de sănătate mai puțin dezvoltate.

Competitorii de la Moderna au precizat că se așteaptă ca vaccinul să poată fi transportat și depozitat timp de până la șase luni la minus 20 ° C, și apoi să rămână stabil odată dezghețat timp de 30 de zile dacă este refrigerat între 2° C și 8° C.

Săptămâna trecută, BioNTech și co-dezvoltatorii Pfizer au declarat că analiza preliminară a arătat că vaccinul lor ar putea împiedica mai mult de 90% dintre oameni să ia Covid-19. Aproximativ 43.000 de persoane au participat la teste.

Vaccinul, numit BNT162b2, devine extrem de eficient împotriva virusului la 28 de zile de la prima doză, iar eficacitatea acestuia a fost consecventă la toate vârstele, rasele și etniile, au spus producătorii. În plus, persoanele în vârstă, care sunt considerate ca având un risc ridicat de forme severe Covid-19, au prezentat o eficacitate a vaccinului de peste 94%, au spus reprezentanții companiilor implicate.

Vaccinul BioNTech/Pfizer, administrat în două doze

Profesorul Ugur Sahin susține că se așteaptă la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea, precum și că va opri simptomele care se dezvoltă la o persoană vaccinată.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de eficient – poate nu 90%, dar poate 50% – dar nu ar trebui să uităm că și asta ar putea duce la o reducere majoră a răspândirii pandemiei”, a declarat Ugur Sahin.

Ugur Şahin, liderul BioNTech, consideră că, după vaccinare, corpul va fi protejat până la un an. Mai mult, chiar dacă primele doze vor părăsi depozitele în luna decembrie, acest lucru nu va face ca toate problemele să dispară imediat, afirmă conducătorul companiei.

„Jumătatea lui decembrie nu înseamnă că situaţia se va schimba dramatic. Trebuie să ne aşteptăm la o iarnă dificilă. O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. Din martie-aprilie o să începem să simţim relaxarea şi, la modul ideal, situaţia va fi mai bine controlată la mijlocul anului viitor”, spune profesorul Ugur Şahin, CEO BioNTech.

Vaccinul BioNTech/Pfizer, care a fost testat în șase țări, este administrat în două doze, la trei săptămâni distanță.

După ce a fost facut anunțul primului vaccin eficient din lume, Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a sugerat că viața ar putea reveni la normal până în primăvară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024