Veste extraordinar de bună pentru copiii cu tulburări în spectrul autist, bolnavii oncologici și pacienții cu boli rare. Noi furnizori de servicii medicale vor intra în relație contractuală după sesiunea de contractare ce va avea loc la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași, în perioada 31 octombrie – 15 noiembrie 2024.
Veste extraordinar de bună pentru copiii cu tulburări în spectrul autist și pacienții cu boli rare
La nivelul județului Iași va crește și numărul de furnizori de servicii medicale care să deruleze programe naționale de sănătate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași. În ceea ce privește Programul național de sănătate mintală – Subprogramul național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, vor exista șapte furnizori de servicii medicale.
„Adăugarea a cinci noi furnizori în relație contractuală cu CAS Iași care să deruleze «Subprogramul național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist» față de cei doi aflați în contract, cât și simplificarea procedurii legale de acordare a acestor servicii sunt măsuri reale în vederea susţinerii financiare a terapiei copiilor cu tulburări în spectrul autist”, au transmis reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași.
Schimbări vor avea loc și în ceea ce privește „Programul național de tratament pentru boli rare – tratamentul medicamentos pentru boala Fabry”.
„Pacienții cu această afecțiune vor putea beneficia de tratament medicamentos în afară de Spitalul Clinic «C. I. Parhon» Iași și de la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, după ce contractul pentru anul 2024 va fi încheiat și în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinație pentru anul 2024”, au adăugat reprezentanții CAS Iași.
De îmbunătățiri se vor bucura și pacienții cu boli rare.
„Pacienții diagnosticați cu boli rare – deficit de sfingomielinază acidă – vor putea beneficia de tratament în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii «Sf. Maria» Iași, după ce contractul pentru anul 2024 va fi încheiat și în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinație pentru anul 2024”, a transmis CAS Iași.
La Iași, pacienții oncologici vor putea beneficia de servicii de testare genetică pentru stabilirea tratamentului țintit
În urma sesiunii de contractare ce va avea loc la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași, în perioada 31 octombrie – 15 noiembrie 2024, pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice, incluși în Programul Național de Oncologie, vor putea beneficia de tratament în cadrul unității spitalicești Elytis Hospital Hope SRL.
„Pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice, incluși în Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni cu afecțiuni oncologice – radioterapie stereotactică, vor putea beneficia de acest tratament în cadrul unității spitalicești Elytis Hospital Hope SRL odată ce contractul pentru anul 2024 va fi încheiat și în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinație”, a transmis CAS Iași.
De asemenea, pacienții oncologici vor putea beneficia și de servicii de testare genetică pentru stabilirea tratamentului țintit.
„În premieră, la Iași, pacienții incluși în Programul Național de Oncologie – Subprogramul Național de Testare Genetică, diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, pot beneficia de servicii de testare genetică pentru stabilirea tratamentului țintit pentru aceste afecțiuni. Pot beneficia de servicii de testare genetică, după data de 15 noiembrie 2024, pacienții incluși în Programul Național de Oncologie – Subprogramul Național de Testare Genetică cu diagnostic de tumori solide maligne de tipul: cancer colorectal local avansat sau metastazat, cancer ovarian local avansat și metastazat, cancer bronhopulmonar (altul decât cel cu celule mici – NSCLO), cancer de sân. Furnizorii de servicii medicale care îndeplinesc criteriile prevăzute de lege pentru acordarea serviciilor de testare genetică sunt: Instititutul Regional de Oncologie și Investigații Medicale Praxis SRL. În funcție de tipul tumorii solide maligne cu care au fost diagnosticați, pacienților eligibili li se pot recomanda servicii de testare genetică de către medici aflați în relație contractuală cu CAS Iași, după cum urmează:
- În cazul pacienților diagnosticați cu cancer colorectal local avansat sau metastazat sau cancer ovarian local avansat și metastazat; recomandarea pentru aceste servicii de testare genetică o poate acorda medicul în specialitatea Oncologie medicală.
- Pacienții eligibili diagnosticați cu cancer bronhopulmonar pot obține recomandarea de testare genetică de la medicul în specialitatea Oncologie medicală, Pneumologie, Chirurgie toracică, precum și medicul anatomopatolog care a efectuat examenul histopatologic.
- Pacienții eligibili diagnosticați cu cancer de sân pot obține recomandarea de testare genetică de la medicul în specialitatea Oncologie medicală, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie generală.
Pentru a beneficia de aceste servicii de testare genetică, pacientul va urma această procedură: în vederea acordării serviciilor de testare genetică, pacientul eligibil se va adresa unui medic de specialitate aflat în relație contractuală cu CAS Iași, în vederea întocmirii unui referat de testare, conform modelului prevăzut de lege. Bolnavul se prezintă cu referatul de testare genetică la unul dintre furnizorii de servicii medicale care efectuează testarea aflat în relație contractuală cu CAS Iași, care derulează Subprogramul național de testare genetică. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea atât bolnavului, cât și medicului de specialitate, în maximum 10 zile lucrătoare”, au transmis reprezentanții CAS Iași.
Copiii cu tulburări în spectrul autist, bolnavii oncologici și pacienții cu boli rare vor beneficia de un număr mai mare de furnizori de servicii medicale, deoarece la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, în perioada 31 octombrie – 15 noiembrie 2024, se va derula o nouă sesiune de contractare pentru anul în curs.