Momente de tristețe în mediul academic românesc și la Universitatea de Medicină și Farmacie – UMF „Grigore T. Popa” din Iași. Tocmai în anul când ar fi împlinit venerabila vârstă de o sută ani, prof. univ. dr. Mircea Rusu a trecut într-o lume mai bună. Acesta era o somitate, recunoscută pe plan național și internațional, în domeniul Medicinei! Acesta este fondatorul disciplinei de Stomatologie infantilă, Ortodonție, creator al rețelei de cabinete stomatologice în școlile din Moldova, autor de studii clinice valoroase și de cercetări interdisciplinare. Absolvent de Medicină cu abilități în Chirurgia maxilo-facială, a înființat în 1980 Policlinica de Stomatologie Infantilă, pe străvechea Uliță Lăpușneanu, clinică modernă în care abordarea afecțiunilor stomatologice a fost gândită interdisciplinar. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
O veste tragică zguduie, în plină pandemie de COVID-19, mediul academic ieșean. Unul dintre marii profesori ai Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a murit. Este vorba de prof. univ. dr. Mircea Rusu (n. 1920 – d. 2020). Acesta este fondatorul disciplinei de Stomatologie infantilă, Ortodonție, creator al rețelei de cabinete stomatologice în școlile din Moldova, autor de studii clinice valoroase și de cercetări interdisciplinare. Absolvent de Medicină cu abilități în Chirurgia maxilo-facială, a înființat în 1980 Policlinica de Stomatologie Infantilă, pe străvechea Uliță Lăpușneanu, clinică modernă în care abordarea afecțiunilor stomatologice a fost gândită interdisciplinar. Chiar anul acesta, UMF Iași pregătise o ceremonie aniversară dedicată marii somități.
O viață și o carieră remarcabile
A fondat, în 1985, Policlinica de Stomatologie Infantilă, dedicată sănătății orale a copilului. Acesta a fost apreciat de-a lungul anilor ca fiind una dintre cele mai bune din Europa. Formator de școală cu urmași bine pregătiți, apreciați în Europa și în Statele Unite ale Americii, el a îmbinat armonios activitatea didactică cu cea de cercetare științifică, asistență medicală de specialitate. A colaborat cu servicii mari stomatologice din țară și străinătate.
Mickey Rusu – cum îi spuneau prietenii, va rămâne în Istoria medicinei ca unul dintre întemeietorii stomatologiei infantile din România. A avut norocul să învețe de la dascăli mari. Nu a uitat niciodată lecțiile magistrale de anatomie ținute de Grigore T. Popa. De asemenea, marele chirurg Gheorghe Chipail i-a pus în mână bisturiul. Studenția și-a petrecut-o în perioade tulburi: a prins rebeliunea legionară, războiul, refugiul, iar apoi, imediat după terminarea facultății, comuniștii i-au condamnat tatăl la moarte.
Prima dragoste a fost chirurgia, dar întâmplarea a făcut să fie transferat la proaspăt înființata clinică de Chirurgie Maxilo-facială, condusă de profesorul Nicolae Duțescu. Adevărata provocare a fost însă când i s-a propus de rectorul Universității din acea perioadă, profesorul Oscar Franche, să deschidă, la Iași, o nouă disciplină – de pedodonție și ortodonție. Astfel, timp de decenii a reușit să devină una dintre cele mai mari figuri ale Medicinei.
Conducerea UMF transmite un mesaj legat de marea pierdere suferită
Conducerea UMF transmite un mesaj legat de marea pierdere suferită prin dispariția marelui prof. univ. dr. Mircea Rusu! „Acesta era fondatorul disciplinei de pedodonție și ortodonție de la UMF Iași, va rămâne în Istoria medicinei ca unul dintre întemeietorii stomatologiei infantile din România și cel care a înființat rețeaua de cabinete stomatologice în școlile din Moldova. Tot profesorul Rusu a făcut toate eforturile să deschidă, în anii ’80, cunoscuta Policlinică de Stomatologie Infantilă din Boltă – un adevărat Palat al Copiilor, care va deveni centru de cercetare al Organizației Mondiale a Sănătății pentru sănătatea orală a copilului.
A avut o activitate științifică prolifică (este autorul unor studii clinice valoroase, are peste 350 de lucrări comunicate și publicate), a primit numeroase premii, decorații și distincții – precum Ordinul «Merite în învățământ», în grad de ofițer și ordinul de Comandor pentru activitatea în domeniul sănătății și este membru onorific al Academiei Româno-Americane. În anul 1989, a fost ales vicepreședinte în Comitetul Secției Române a Uniunii Medicale Balcanice. Este cetățean de onoare al orașelor Iași și Botoșani, precum și al comunei natale, Ungureni. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis, în memoriam, oficialii Universității de Medicină.