Veste bună pentru viitorii tătici! Este vorba despre acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă. Măsurile adoptate se referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Veste bună pentru viitorii tătici!
S-a dat o nouă lege pentru viitorii tătici din România. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 21 iunie 2024, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Actul normativ prevede acordarea concediul paternal tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii. Noua lege se referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. Principalele măsuri ale noii legi se referă la:
– acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;
– introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006;
– extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare;
– completarea reglementărilor actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal;
– introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.
Se schimbă legea și pentru mame
A fost anunțat faptul că se schimbă legea pentru mame! În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă. Într-un interval de doi sau chiar trei ani, multe aspecte pot suferi modificări în structura unei companii sau firme. Tocmai de aceea legea îi protejează pe cei care se află în concediu de creșterea a copilului.
Conform Codului Muncii, contractul individual al unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, având copilul sub vârsta de doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani, este suspendat. Acest lucru înseamnă că la întoarcerea sa la muncă după concediu, angajata sau angajatul revine la același contract de muncă pe care îl avea înainte de a intra în concediul de creștere.
„La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, a concediului paternal sau a concediului de îngrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente, şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.”, prevede Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.