Prima pagină » Actualitate » Veste bună pentru românii cu credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Care sunt noile plafoane stabilite de lege
Veste bună pentru românii cu credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Care sunt noile plafoane stabilite de lege

Veste bună pentru românii cu credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Care sunt noile plafoane stabilite de lege

14 iul. 2024, 09:40,
în Actualitate

Este oficial, românii care au credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Curtea Constituţională a dat undă verde plafonării, iar actul va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Măsura se va aplica atât pentru creditele noi, cât şi pentru cele în derulare. Antena 3 CNN a arătat cât vor fi ratele românilor care s-au împrumutat de la instituţiile nebancare.

Odată ce președintele semnează, plafonarea dobânzilor se aplică pentru creditele în derulare, dar și pt noile credite. Potrivit legii, „dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”. Se stabilesc 3 plafoane:

1. „În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

2. „În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

3. „În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *