Prima pagină » National » Veste bună pentru românii care vor să aibă o pensie liniștită! A fost votată legea prin care vă puteți cumpăra vechime

Veste bună pentru românii care vor să aibă o pensie liniștită! A fost votată legea prin care vă puteți cumpăra vechime

26 mai 2021, 19:15,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri, 26 mai, în plenul Camerei Deputaților, a fost votată legea prin care românii își pot cumpăra vechime. Astfel, termenul până la care puteți cumpăra vechime în muncă a fost prelungit de la 1 septembrie 2001 până la 1 septembrie 2023.

Ordonanţa de Urgenţă privind cumpărarea vechimii în muncă a fost adoptată, în plenul Camerei Deputaților, cu 304 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi o abţinere. Această ordonanță pregătește cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Cine își poate cumpăra vechime

Pentru a putea să își cumpere vechime, o persoană trebuie să îndeplineacsă mai multe condiții:

– să aibă peste 18 ani;

– să aibă goluri în cartea de muncă;

– perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani;

– să facă cerere la Casele Județene de Pensii de care aparțin.

Vechimea poate fi cumpărată în orice perioadă în care lipsesc ani din cartea de muncă.

Şase ani de vechime între 2013 și 2018 costă 23.200 lei, iar plata se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023. Până în acest moment, aproximativ 6.000 de persoane și-au cumpărat vechime. În total este vorba de 50 de milioane de lei.

Ludovic Orban: „Obiectivul principal al reformelor e acela de a elimina inechitățile în sistemul de pensii din România”

Președintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a transmis faptul că formaţiunea politică pe care o reprezintă își dorește ca punctul de pensie să crească până la finalul anului în curs.

„Deocamdată se lucrează la reforma pensiilor. Obiectivul principal al reformelor e acela de a elimina inechitățile în sistemul de pensii din România. La contribuții egale de exemplu dacă un om a ieșit la pensie în 1998 are pensia mai mică față de unul care a ieșit la pensie în 2020. Chiar și mai grav: dacă s-a pensionat în 2020 are pensia mai mare ca unul care a ieșit la pensie în 2018”, a transmis Ludovic Orban.

Șeful liberalilor susţine că principalul obiectiv al acestora este să facă dreptate pentru pensionarii români. De aceea, este absolut necesară acoperirea ratei inflaţiei în totalitate şi creşterea economică.

„Unul dintre principalele obiective pe care le avem prin reforma pensiilor este să facem dreptate pentru pensionari. La condițiile depline de contribuții similare pensiile să fie similare. Evident, e vorba și de un mecanism de indexare: acoperirea în proporție de 100% a ratei inflației și participarea la creșterea economică prin creșterea punctului de pensie din procentul salariului mediu brut.

Sunt și alte elemente care sunt în lucru. Aici ministerul Muncii, condus de Raluca Ţurcan, și a celor 3 formațiuni din coaliția de guvernare lucrează la reformă. Punctul de pensie – vă rog să-mi dați voie să nu răspund la asta până când se termină munca. Ne propunem să finalizăm până la finalul acestui an. După aceea e o perioadă de implementare”, a spus Ludovic Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *