Prima pagină » National » Veste bună pentru români. Ajutorul de deces s-a majorat de la începutul anului 2022
Veste bună pentru români. Ajutorul de deces s-a majorat de la începutul anului 2022

Veste bună pentru români. Ajutorul de deces s-a majorat de la începutul anului 2022

04 ian. 2022, 11:15,
în National

Ajutorul de deces s-a majorat substanțial la începutul acestui an, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe economie, conform Legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 publicată în Monitorul Oficial și începând cu 1 ianuarie 2022 se mărește suma de bani pentru salariul mediu brut.

În prezent, câștigul salarial este de 5.380 de lei și de la 1 ianuarie 2022 va ajunge la valoarea de 6.095 de lei. Majorarea salariului mediu brut va influența în mod direct și valoarea ajutorului de deces, acesta din urmă calculându-se în funcție de valoarea salariului.

De precizat faptul că în anul 2021 ajutorul de înmormântare era mult mai mic față de anul 2020.

Ajutorul de deces majorat se va acorda diferențiat pe baza unor documente

Cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, după cum urmează:

– suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar;

– suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Ajutorul de deces se acordă, după caz, pe baza următoarelor documente:

– cerere pentru acordarea ajutorului de deces;

– certificat de deces (original şi copie);

– act de identitate al solicitantului (original şi copie);

– acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

– dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

– act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

– adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o formă de învătământ organizată potrivit legii (original)

Care sunt persoanele care beneficiază de ajutorul de deces

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:

a) soţul supravieţuitor;

b) copilul;

c) părintele;

d) tutorele;

e) curatorul;

f) oricare altă persoană.

Ce spun reprezentanții firmelor de pompe funebre din Iași de ajutorul de înmormântare

Ajutorul de deces este o ușurare pentru români, deoarece în trecut, în Iași, unele înmormântări erau făcute cu plata în rate. Dacă acest ajutor ar dispărea, ieșenii abia dacă ar mai avea bani de sicriu și cruce. Patronii firmelor de pompe funebre spuneau că au observat că mulți ieșeni au probleme financiare.

Ana Maria Dohotaru, reprezentantul firmei Funerare Dohotaru, spunea că oamenii plătesc câteva sute de lei lunar pentru a-și înmormânta rudele.

„Am observat că sărăcia a crescut mult în rândul populației. Nu prea mai sunt înmormântări scumpe, cu sicrie la prețuri mari. În general, ieșenii ne solicită înmormântări restrânse pentru că nu au bani. Am avut și cazuri de familii care au plătit înmormântările în rate, dacă ar scoate acest ajutor ar fi solicitări de acest fel în fiecare zi. Am avut, de asemenea, și situații în care ni s-a făcut milă și am oferit din partea noastră un sicriu pentru familii care chiar nu aveau cu ce plăti. Înmormântările simple au devenit aproape o regulă. Puține familii își mai permit să organizeze înmormântări mai scumpe. În activitatea noastră, prețurile au crescut din cauza valului general de scumpiri”, a spus Ana Maria Dohotaru, reprezentanta firmei Funerare Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`