Prima pagină » Local » Veste bună pentru părinții ieșeni! În curând își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare

Veste bună pentru părinții ieșeni! În curând își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare

22 mart. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Începând de la data 11 aprilie și până pe 10 mai 2022, părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Înscrierea se face prin completarea cererilor-tip, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea celor mici. A apărut modelul cererii pentru obținerea recomandării de la grădiniță, iar copiii care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță au un model de cerere diferit.

Cererea-tip apare, de regulă, după publicarea metodologiei de către Ministerul Educației. Pe 28 martie 2022 urmează să fie afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de lase pregătitoare alocate. Copiii care nu împlinesc 6 ani până la 1 septembrie și care au mers la grădiniță se pot înscrie în clasa pregătitoare pe baza recomandării de la grădiniță.

 o clasa plina de copii

În perioada 30 martie – 8 aprilie 2022 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se face prin depunerea unei cereri-tip

 parintii sustin copilul si ii zambesc

Începând cu 11 aprilie și până pe 10 mai 2022, părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare

Înscrierea în învățământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțită de documente justificative. Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în învățământul primar.

În perioada 11 aprilie-10 mai 2022, părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. În momentul în care părintele decide să își înscrie copilul prin completarea cererii în online sau transmiterii prin e-mail sau prin poștă, acesta trebuie să transmită unității de învățământ o declarație-tip pe proprie răspundere. Pe lângă această declarație trebuie să transmită și recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie.

Pe 28 martie 2022 sunt afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, acestea apar la fiecare unitate de învățământ atât fizic cât și online, pe site, dar și pe site-ul inspectoratului școlar.

Potrivit metodologiei în lucru,

„în situația în care cererea-tip de înscriere se completează la sediul unității de învățământ la care se dorește înmatricularea copilului, completarea datelor în aplicația informatică se face în prezența părintelui, de către un membru al comisiei de înscriere din școală”.

o profesoara care indreapta mana spre un elev ca sa razpunda, toti elevii au stau cu mana ridicata

A apărut modelul cererii pentru obținerea recomandării de la grădiniță, iar copiii care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță au un model de cerere diferit

Cum se procedează în situația în care copilul nu împlinește 6 ani până la 1 septembrie

 o clasa fara copii

Copiii trebuie să se pregătească de un nou ciclu de învățământ

Copiii care nu împlinesc 6 ani până la 1 septembrie și care au mers la grădiniță se pot înscrie în clasa pregătitoare, pe baza recomandării de la grădiniță sau pe baza cererilor de evaluare de către CJRAE/CMBRAE. Solicitarea de eliberare a recomandării prevăzute la Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta Metodologie poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă sau mijloace electronice.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar Iași, Antonina Bliorț, la nivelul județului Iași, prin planul de școlarizare sunt prevăzute 7.284 de locuri pentru clasa pregătitoare.

„Pentru anul școlar 2022-2023, la nivelul județului Iași, prin planul de școlarizare sunt prevăzute – 7.284 de locuri pentru clasa pregătitoare, în 398 formațiuni de studiu. Li se va asigura tuturor copiilor care îndeplinesc vârsta legală de începere a școlii dreptul la educație prin suplimentarea numărului de locuri/posturi didactice dacă situațiile o vor impune”, a precizat Antonina Bliorț.

În perioada 30 martie – 8 aprilie 2022 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar. Toți părinții care vor completa cererea-tip vor putea să își înscrie copiii în clasa pregătitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`