Prima pagină » Local » Ieșenii care își doresc să obțină permisul auto pot susține acum sala oriunde în țară! Ștefan Grecu: „Timpul de așteptare la proba teoretică este de aproximativ 35 de zile calendaristice”

Ieșenii care își doresc să obțină permisul auto pot susține acum sala oriunde în țară! Ștefan Grecu: „Timpul de așteptare la proba teoretică este de aproximativ 35 de zile calendaristice”

24 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Ieșenii care își doresc să obțină permisul auto pot susține acum sala oriunde în țară! În schimb, programarea pentru susținerea probei practice și susținerea acesteia se va putea face doar în cadrul serviciului public comunitar în care candidatul are domiciliul sau reședința.

Ieșenii care își doresc să obțină permisul auto pot susține acum sala oriunde în țară! Proba practică va putea fi susținută în județul de domiciliu

Începând de luni, 23 septembrie 2024, proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României. Acest lucru este posibil deoarece Codul rutier a fost modificat printr-un act normativ astfel încât probele teoretice pentru obținerea permiselor de conducere să poată fi susținute oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu. De această facilitate vor beneficia, în special, studenții sau cei care lucrează în alte localități. În schimb, proba practică pentru obținerea permisului de conducere și eliberarea acestuia se vor putea susține doar în fața autorității competente, pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința. De asemenea, permisul de conducere, pentru cei ce au promovat probele examenului auto, va fi eliberat în locul în care este susținută proba practică.

„Proba teoretică se poate susține la nivelul oricărui serviciu public comunitar din țară, însă programarea în vederea susținerii probei practice și susținerea efectivă a probei practice se pot realiza doar în județul în care candidatul are domiciliul sau reședința”, a transmis Inspectorul Principal de Poliție Ștefan Grecu, șef Serviciu Public Comunitar Regim de Permise de Conducere și Înmatriculări ale Vehiculelor Iași.

Acestea sunt cele mai căutate școli de șoferi din Iași

Trebuie precizat că, la nivelul județului Iași, funcționează 120 de școli de șoferi, iar unele se evidențiază datorită procentului de promovabilitate mare. Pentru aceasta, cursanții școlilor de șoferi trebuie să treacă atât de proba teoretică, cât și de cea practică, de la prima examinare. Conform datelor publicate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări în anul 2023, Auto Năstase SRL a avut cei mai mulți cursanți care au susținut probele teoretice și practice, anume 909, din care doar 232 au luat permisul, rata de promovare fiind de 25,52 la sută. În ceea ce privește numărul de cursanți examinați, poziția a doua este deținută de Auto Dol Company, cu un număr de 856 de cursanți examinați, dintre care 186 au promovat sala și traseul de la prima examinare, rata de promovare fiind de 21,73 la sută.

Lista este completată de Dalcom Auto Ase, cu 822 de cursanți examinați și 202 care au obținut permisul auto din prima încercare, rata de promovabilitate fiind de 24,57 la sută. În ceea ce privește topul școlilor de șoferi cu cea mai mare rată de promovare, acesta este cu totul diferit. Astfel, pe locul unu, cu un procent de promovare de sută la sută, se situează PFA Pralea Daniel Ștefan, unde un singur cursant a susținut examenul auto și l-a promovat din prima. Pe locul al doilea, cu un procent de promovare de 81,58 la sută, se situează Compania de Transport Public SA, unde din cele 38 de persoane care au susținut examenul auto, 31 l-au obținut din prima încercare. A treia școală, ca procent de promovabilitate pentru anul 2023, este Auto Criss Driver SRL, care a avut un procent de promovabilitate de 62,45 la sută, fiind examinați 237 de cursanți, din care 148 au obținut permisul din prima.

La nivelul județului Iași, persoanele care doresc să obțină permisul de conducere au de așteptat circa o lună pentru a susține proba teoretică și mai mult de două luni pentru a susține proba practică.

„Timpul de așteptare la proba teoretică este de aproximativ 35 de zile calendaristice, iar timpul de așteptare în vederea susținerii probei practice la categoria B, în Iași, este de 65-70 zile” a declarat Inspectorul Principal de Poliție Ștefan Grecu. Ieșenii care își doresc să obțină permisul auto pot susține acum sala oriunde în țară, fapt ce va reduce timpul de așteptare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024