Veste bună pentru cetățeni! România ocupă primul loc în acest domeniu

Veste bună pentru cetățeni! România ocupă primul loc în acest domeniu

21 mai 2024, 14:45,
BZI.ro, în National

Veste bună pentru cetățeni! România este considerată una dintre elitele mondiale în domeniul balneologiei pentru că dispune de o bogată varietate de resurse naturale cu efecte terapeutice semnificative. De asemenea, cercetările desfășurate în țară se situează la un nivel înalt. Iată că România ocupă primul loc în acest domeniu.

Veste bună pentru cetățeni!

Biologul Constantin Munteanu consideră că România este considerată una dintre elitele mondiale în domeniul balneologiei. Cercetătorul de la Spitalul „Bagdasar Arseni” din București susține că acest lucru se datorează atât resurselor naturale terapeutice abundente, cât și cercetării avansate în acest domeniu.

,,Eu consider că România este pe primul loc din punct de vedere balnear şi susţin cu foarte mare tărie acest lucru şi am argumente mai mult decât convingătoare din punctul acesta de vedere. Pe de o parte, paleta de resurse naturale terapeutice de care România dispune este una nu doar bogată, ci şi foarte diversă.

Pe de altă parte, cercetările care se fac în România sunt de cel mai înalt nivel şi, de fiecare dată, în congresele la care participăm, vedem că suntem în top. Avem şi ca număr de lucrări, dar şi ca nivel de prezentare şi ca şi conţinut a ceea ce prezentăm, suntem, din punctul acesta de vedere, în elita balneologiei mondiale.”, a precizat biologul Constantin Munteanu.

Specialiștii în domeniu consideră că România dispune de o bogată varietate de resurse naturale cu efecte terapeutice semnificative. Printre acestea sunt nămolul sapropelic și apele minerale sulfuroase.

Se dau bilete de tratament pentru pensionari

Mulți vor să afle când se dau biletele de tratament pentru pensionari. Vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120.000 în 2023. Casa Națională de Pensii a dat publicității lista stațiunilor în care pensionarii pot primi anul acesta bilete de tratament, iar Guvernul a făcut anunțul cu perioada în care beneficiarii pot merge la tratament.

Sejurul asigurat prin aceste bilete este de 16 zile, iar beneficiarii sunt obligați să se prezinte în stațiunea indicată pe bilet. Pentru a ridica biletele de tratament balnear, beneficiarii trebuie să se legitimeze personal, iar în cazul în care titularul nu poate fi prezent, acesta poate desemna o altă persoană prin procură autentificată. În luna mai se vor acorsa biletele de tratament pentru pensionari.

Există anumite servicii de SPA decontate de CAS, însă puțini români știu asta. Tratamentul balnear este un tratament medical de reabilitare, care este utilizat în principal pentru reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare. Datorită importanței tratamentului balnear în îngrijirea de reabilitare, costul unor tratamente este subvenționat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste tratamente sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat și necesită o fișă de tratament.

Acestea sunt serviciile care pot fi acoperite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate: băi galvanice, băi sau pensulaţii cu parafină, duş subacval, băi minerale, împachetare generală cu nămol și multe altele.

Pensionarii care doresc să obţină bilete de tratament trebuie să depună o cerere tip, cuponul de pensii, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri în afară de pensia respectivă şi un bilet de trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *