Se suplimentează posturile în învățământ pentru anul școlar 2022-2023 la Iași. Purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, Antonina Bliorț, a anunțat că s-au făcut solicitări pentru suplimentarea numărului de norme, astfel că, au fost făcute demersurile necesare către minister, iar cadrele didactice din Iași au o șansă în plus la angajare. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că este o nevoie reală de cadre didactice
În urma demersurilor făcute către minister s-au obținut 151,46 de norme didactice pentru învățământul ieșean. Inițial, în proiectul de hotărâre s-au anunțat 3.500 de posturi libere în învățământul preuniversitar. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe și școli. Hotărârea de Guvern aprobată nu era inclusă pe ordinea de zi a Executivului.
Se suplimentează posturile în învățământ pentru anul școlar 2022-2023 în Iași
Anul școlar 2022-2023 a început pe 5 septembrie, venind cu schimbări majore atât pentru profesori, cât și pentru elevii ieșeni. Iată că s-a obținut de la minister suplimentarea numărului de norme în învățământul ieșean.
„Pentru desfășurarea în bune condiții a procesului instructiv-educativ pentru anul școlar 2022-2023 au fost făcute demersuri către minister pentru suplimentarea numărului de norme cu 151,46. Dintre acestea, 127,71 de norme didactice sunt pentru învățământul de masă, 12 norme didactice pentru încadrarea de educatori – puericultori și 11,75 norme didactice auxiliare și nedidactice“, prezintă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț.
Pe 25 august Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că este nevoie de cadre didactice pentru că „sunt prea puține cadre didactice față de nevoia reală”.
Ministerul Educației a oferit pentru municipiul Iași cele mai multe locuri de muncă pentru învățământul de masă. 11,75 norme didactice auxiliare și nedidactice dintre care pot fi îngrijitori, bucătari, administratori sau muncitori calificați. Doar 12 norme didactice s-au oferit pentru cadrele didactice specializate care pot lucra în educația ante-preșcolară, și anume, în educația copilului de la 0 la 2 ani.
Alte 2.200 posturi în învățământ, aprobate de Ministerul Educației
Ministerul Educației a eliminat mai multe categorii de elevi dintre beneficiarii burselor școlare. Lipsa banilor ar fi fost motivul potrivit reprezentanților părinților și elevilor. 3.500 de posturi libere în învățământul preuniversitar erau libere, dar au rămas 2.200 aprobate din cauza aceluiași motiv, lipsă de fonduri.
În Hotărârea de Guvern aprobată vineri, 16 septembrie, numărul de angajări a ajuns la 2.200, și nu 3.500, așa cum era anunțat în proiectul de dezbatere publică. În plus, personalul angajat ar urma să fie alocat și școlilor unde se desfășoară programul masa caldă.
Nu a spus câte locuri trebuie ocupate în învățământ, dar 6 zile mai târziu, Ministerul Educației a anunțat cifra de care este nevoie. A cerut Guvernului aprobarea a 3.500 de noi posturi în organigramă potrivit unui proiect de hotărâre. Proiectul nu a fost publicat în transparență decizională la Ministerul Educației. Pe 31 august, Ministerul Educației a anunțat că a fost aprobat în Guvern un memorandum prin care „se deblochează concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice” din preuniversitar și universități”.
Astfel, se suplimentează posturile în învățământ pentru anul școlar 2022-2023.