Veste bună pentru Andreea Cosma. Condamnarea de patru ani de închisoare a fost anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit sentinței de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cazul a fost trimis spre rejudecare.
Andreea Cosma a fost condamnată, în decembrie 2018, de instanța supremă, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Ciuperceasca”.
DNA Ploiești a trimis-o în judecată pentru fapte comise în 2015, când Andreea Cosma era notar.
Decizia a fost contestată, iar noul complet a dispus marți deesfiinţarea sentinţei penale apelate şi a trimis cauza spre rejudecare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Veste bună pentru Andreea Cosma: Decizia este definitivă
Condamnarea de patru ani de închisoare primită de Andreea Cosma, anulată de ICCJ. Cazul, rejudecat. Măsura de astăzi a instanței supreme este definitivă.
Deputatul a fost trimis în judecată, de către DNA Ploieşti, în anul 2015, în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri din subordinea cazărmii Ciuperceasca, ce a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni, după schimbul de terenuri cu MApN.
În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Florin Anghelc şi un fost director al Parcului Industrial Plopeni.
Familia Cosma, anchetată de oamenii lui Kovesi, Savu, Onea și „Portocală“
DNA a precizat, la acel moment, că Andrea Cosma, notar public la momentul comiterii faptelor, ar fi înstrăinat mai multe imobile din cadrul Ciuperceasca, fără a respecta dispoziţiile legale privind achiziţiile.
Andreea Cosma a fost condamnată în decembrie 2018 la patru ani de detenție efectivă pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ciuperceasca, instrumentat de DNA Ploieşti, însă sentința nu este definitivă. Cosma este acuzată că, în calitate de notar, ar fi legalizat înstrăinarea frauduloasă a unei părți a parcului industrial Plopeni din Prahova.
Andreea Cosma a fost condamnată cu 2 la 1. Magistraţii Instanţei Supreme care au decis condamnarea sunt Horia Valentin Şelaru (fost consilier al Laurei Codruța Kovesi) şi Francesca Vasile (judecătoarea care i-a ridicat controlul judiciar lui Kovesi), în vreme ce judecătorul care a făcut opinie separată în sensul achitării este Daniel Grădinaru, considerat în sistemul de justiție apropiat de Lia Savonea, șefa CSM. Grădinaru a fost purtător de cuvânt al CAB, instanța condusă în trecut de Savonea.
Între timp, procurorul DNA Ploiești care a anchetat-o și trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, Alfred Savu, a fost pus sub acuzare de Secția Specială pentru ”represiune nedreaptă”.
Și tatăl Andreei Cosma, Mircea Cosma și fratele ei, fostul deputat PSD, Vlăduț Cosma, au fost condamnați la opt ani și, respectiv, la cinci ani de închisoare. Sentința a fost însă casată în urma suspiciunilor de fabricare de probe lansate de Secția Specială la adresa foștilor procurori DNA Lucian Onea și Mircea Negulescu zis Portocală. Procesul în care cei 2 sunt acuzați că au luat mită 1 milion de euro ca să dea contracte de asfaltare și deszăpezire se rejudecă.