Prima pagină » Actualitate » Veste bună dată părinților de ministrul Sănătății: Declarația pe proprie răspundere pentru părinți a fost eliminată
Veste bună dată părinților de ministrul Sănătății: Declarația pe proprie răspundere pentru părinți a fost eliminată

Veste bună dată părinților de ministrul Sănătății: Declarația pe proprie răspundere pentru părinți a fost eliminată

01 sept. 2020, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Veste bună dată părinților de ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a declarat astăzi că declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală a fost eliminată, urmând ca triajul să se facă observațional.

„Nu va mai exista aceea declarație pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem răspunderea proprie a triajului observațional”, a declarat Nelu Tătaru.

Veste bună dată părinților de ministrul Sănătății

Cât privește începerea anului școlar, Nelu Tătaru consideră că pentru evitarea izbucnirii unor focare de COVID-19 în școli, trebuie respectate măsurile de bază.

„Guvernul are această misiune de a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță, dar acesta trebuie să fie un efort comun. Decalogul trebuie respectat: distanțare, dezinfectare, purtarea măștii.

Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ trebuie să înceapă. Dacă respectăm regulile, aceea creștere a numărului de cazuri, riscul asumat, poate fi acoperit“, apreciază Nelu Tătaru.

Solicitare venită de la Ministerul Educației

Monica Anisie a precizat că i-a solicitat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să elimine această responsabilitate care cădea pe umerii părinților.

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm marți și nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a declarat Monica Anisie.

Cum se stabilesc scenariile ce vor fi aplicate în școli

Minsitrul Sănătății a vorbit despre procedura de evaluare ce va avea loc în fiecare școală pentru a se ști exact ce scenario va fi aplicat.

„Pe 7 septembrie va fi prezentată situația fiecărei școli. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație trebuie să comunice în ce mod au decis să înceapă școala. Scenariile prezentate acum două săptămâni sunt valabile și acum. Trebuie să fie respectată distanțarea, este nevoie de culoare de siguranță pentru toți elevii și o diferențiere a programului pentru clasele primare“, a menționat Nelu Tătaru.

Măsuri de relaxare

Ministrul Sănătății a vorbit despre revenirea la starea de cvasi normalitate și despre măsurile de relaxare luate în ultima perioadă.

„Începând cu 15 mai am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasi normală. Explicam atunci că avem condiții pentru anumite relaxări. Am avut o creștere a numărului de cazuri. 1 septembrie vine cu o nouă serie de relaxări, se redeschid restaurantele, cinematografele, dar cel mai important se redeschid școlile“, a menționat Nelu Tătaru.

Ce scenarii se vor aplica în școli

Anul școlar 2020 – 2021 va începe pe 14 septembrie, în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19.

Autoritățile au întocmit trei scenarii pentru revenirea la cursuri a elevilor. Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Scenariul galben (risc mediu) – între 1 si 3 persoane detectate cu noul coronavirus.

Scenariul roșu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Cele trei scenarii nu vor fi valabile pe tot parcursul anului școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *