O companie locală de construcții vrea să concesioneze terenul din față de la UMF. Licitația urmează să fie organizată în cursul zilei de vineri. Se va adjudeca cu cel puțin 182.655 euro, reprezentând redevența anuală pentru aproape jumătate de hectar de teren. „Este luată în calcul și descoperirea eventualelor vestigii. Necesită timp, trebuie să se facă și un studiu de fezabilitate, noi trebuie să ne ocupăm de proiect. Eventual se va cere o extensie de termen pentru depunerea ofertelor”, au precizat reprezentanții companiei de construcții. Primăria a vrut să folosească același model și în cartierul Alexandru cel Bun. Din cauza dezinteresului firmelor private, municipalitatea va aloca bani din bugetul local pentru construirea parcării.
După ce Primăria Iași nu a reușit să concesioneze terenul din fața Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa” pentru construirea unei parcări, companii locale și-au manifestat interesul de a finaliza această investiție. Municipalitatea va relua licitația pe data de 28 februarie. Ieri, a fost ultima zi în care firmele interesate puteau să ceară clarificări. Reprezentanții uneia dintre cele mai mari companii de construcții din Iași, Conest SA, au cumpărat caietul de sarcini. Contactat telefonic, directorul general Conest a precizat că este necesară realizarea unui studiu de fezabilitate.
„Intenția există, așteptăm clărificări privind o serie de chestiuni tehnice. Sunt neclarități în modul în care se vor face branșările la utilități. Este luată în calcul și descoperirea eventualelor vestigii. Necesită timp, trebuie să se facă și un studiu de fezabilitate, noi trebuie să ne ocupăm de proiect. Eventual se va cere o extensie de termen pentru depunerea ofertelor”, a declarat George Tofan, director Conest SA.
Potența financiară a companiei este dată de ultimele cifre din 2018. În anul menționat, s-a înregistrat o cifră de afaceri de 192,7 milioane lei, profit de 6,1 milioane lei, cu un număr de 352 de angajați.
Contract pe 25 de ani
Terenul pus la dispoziție de Primăria Iași este de 5.279 metri pătrați, cu deschidere mare spre bulevardul Independenței. Conform unui raport de evaluare, s-a stabilit o redevență anuală de 182.655 euro, durata contractului fiind de 25 ani. La final de contract, Primăria ar urma să încaseze cel puțin 4,5 milioane euro. Terenul poate fi folosit de investitori doar pentru construirea unei parcări subterane, cu o capacitate maximă de 500 locuri. În acest context, câștigătorul licitației va construi parcarea din fonduri proprii, urmând să recupereze banii din exploatarea obiectivului. Procedura a fost organizată și anul trecut, dar nu s-au prezentat ofertanți.
Ce se întâmplă dacă găsesc vestigii
Participanții la procedură au obligația de a achita o taxă de participare de 9.135 euro și o garanție de participare de 54.800 euro. Dacă pe timpul lucrărilor vor fi găsite vestigii, suprafața concesionată va fi recalculată, la fel și redevența.
„Investiția constă în construirea unei parcări subterane etajate și a căilor de acces, în conformitate cu PUZ existent. Concedentul va pune la dispoziția concesionarului terenul după semnarea contractului de concesiune. Concesionarul va construi parcarea subterană pe cheltuiala sa. Concesionarul va suporta cheltuielile necesare proiectării, construirii, exploatării și întreținerii parcării ce se va edifica pe terenul ce face obiectul contractului de concesiune, pe toată durata acestuia”, se arată în caietul de sarcini.
Edilii au vrut să aplice aceeași metodă și cu un teren de pe strada Mușatini, nr. 57, de data asta pentru o parcare supraterană. Nici la acea licitație nu s-au prezentat ofertanți. Până la urmă s-a decis ca parcarea să fie construită cu bani de la bugetul local.